Unirea Basarabiei, a Bucovinei și, în cele din urmă, a Transilvaniei cu Regatul României au dus la constituirea României Mari. Acesta a fost de fapt scopul intrării României în Primul Război Mondial de partea Antantei și a fost favorizată de mai mulți factori istorici cum ar fi: acțiunea politică decisivă a elitelor din Regatul României și din Austro-Ungaria; prăbușirea Imperiului Austro-Ungar și a Imperiului Rus, precum și afirmarea principiului autodeterminării și al celui al naționalităților pe plan internațional, în contextul prezenței pe scară largă a sentimentului național în rândul populației românești.

La 1 decembrie 1918 Vasile Goldiș a propus la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia: „Unirea acelor români și a tuturor teritoriilor legate de dânșii cu România. Adunarea Națională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între râurile Mureș, Tisa și Dunăre”. Cei peste 100.000 de participanţi adunați pe Câmpul lui Horea au aprobat cu entuziasm hotărârea de unire necondiţionată şi pentru totdeauna a Transilvaniei cu România. Se încheia astfel un drum lung de luptă, așteptări și speranțe.

Pentru a marca așa cum se cuvine acest mare eveniment, aflat la a 102 a aniversare, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad propune vizitatorilor săi, din mediul online, un material documentar în care sunt prezentate momente importante din pregătira și realizarea ultimului pas din înfăptuirea Marii  Uniri.

Publicul va avea posibilitatea să afle și câteva informații legate de implicarea bârlădenilor în marile evenimente ale anului 1918. Extrem de intresantă este haina confecționată din pănură, ornamentată cu găitane, purtată de Livia Deciu la 1 decembrie 1918 când, alături de tatăl său, a participat la Marea Adunare de la Alba Iulia. Publicul va putea urmări și imagini cu ziarul „Izbânda” apărut la data de 7 decembrie 1918 și unde se făcea referiri la evenimentele petrecute cu câteva zile înainte la Alba Iulia.

De asemenea, cu același prilej instituția va marca evenimentul printr-o campanie aniversară on-line adresată tuturor internauților, care, la ceas de sărbătoare, doresc să transmită o urare inedită patriei dragi, în spirit de unitate. Campania „Mesaj pentru România” se va desfășura timp de o zi, pe 1 decembrie a.c. și va avea ca scop cultivarea sentimentului de dragoste și devotament față de țară și de neamul românesc, statornicit în decursul istoriei.

În urma campaniei, unul dintre prietenii muzeului bârlădean, care își va manifesta interesul de a expune câteva gânduri patriotice, pe pagina de facebook, va fi recompensat cu un premiu special. Câștigătorul va fi selectat pe 2 decembrie, în mod aleatoriu, printr-o tragere la sorți.

Sursa: Realitatea de Vaslui

Articolul precedentAstronomul Ciprian Vîntdevară, a realizat o fotografie astrală inedită și spectaculoasă!
Articolul următorRealitatea PLUS – Împreună suntem România!