În anul 2020, prin punctele de trecere a frontierei din zona de competenţă a I.T.P.F. Iaşi au tranzitat frontiera aproximativ 3.200.000 de persoane, cetăţeni UE si non-UE, atât pe sensul de ieşire, cât şi pe sensul de intrare, precum şi  1.145.000 de  mijloace de transport.

În perioada analizată  au fost înregistrate aproximativ 1.100 de evenimente, fiind implicate 1140 de persoane. Totodată, poliţiştii de frontieră ieşeni au constatat 1.566 de infracțiuni și au aplicat 2.479 de sancțiuni contravenționale, valoarea amenzilor fiind de peste 1.123.000 de lei. 

În anul 2020, au fost înregistrate 26 de cazuri în domeniul migraţiei ilegale, fiind depistate în total 53 de persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera. În toate cazurile s-au întocmit lucrări penale, respectiv s-a colaborat cu autorităţile de frontieră ale statelor vecine, în vederea punerii în aplicare a Acordurilor de readmisie.

Pentru frontiera cu Ucraina, în ceea ce priveşte modul de operare a reieşit că migranţii au încercat să treacă ilegal frontiera de stat pe jos, având în vedere specificul graniței dintre Ucraina și România (zonă împădurită, fără puncte de trecere deschise traficului internațional).

Pentru frontiera cu Republica Moldova, cazurile de trecere ilegală cu implicarea migranţilor regionali sunt la un nivel scăzut. Aplicarea de către România a Deciziei Consiliului Europei nr. 934 din 2019 privind Sistemul de Informaţii Schengen poate determina unele persoane vizate de măsuri să intre ilegal în România.

Activităţile comune organizate cu autorităţile Republicii Moldova s-au dovedit eficiente şi au determinat identificarea tuturor persoanelor implicate în acest gen de activităţi infracţionale.

Articolul precedentBMW furat din Marea Britanie, descoperit în Vama Albița
Articolul următorBilanț coronavirus: 2.752 de cazuri noi și 87 de decese. Vezi situația pe fiecare județ