Cum facem să ne scadă febra, în special în sezonul rece, când este sezonul răcelilor, virozelor și gripei? Este bine să știm însă că sfatul medicului e foarte important în astfel de situații, pentru că febra mare poate constitui un pericol pentru sănătate.

Putem scădea febra și prin metode naturale, care pot fi la fel de eficace precum produsele din farmacie. Ca să reglezi temperatura, iată ce poți face:

1. Bea foarte multe lichide – Din cauza valorilor termice crescute, corpul se deshidratează. Apa va combate mecanismul, ajutând și la reducerea febrei.

2. Supa de pui, un adevărat elixir – Supa de pui deține proprietăți medicinale (este indicată și remediile pentru tuse seacă sau productivă), fără să mai vorbim că ajută la menținerea unei hidratări optime.

3. Aplică comprese – Câteva prosoape îmbibate în apă proaspătă, așezate strategic în zona extremităților (frunte, încheieturi, glezne), vor scădea febra.

4. Oțetul de mere – O excelentă alternativă sunt compresele cu oțet de mere. Pot fi utile și uleiuri esențiale cu acțiune antibacteriană (lavandă, mentă, eucalipt).

5. Mănâncă fructe – Unele fructe, mai ales fructele de pădure, citricele etc., conțin multă vitamina C, de folos în combaterea infecțiilor, reducerea febrei și hidratare. Desigur, fructele sunt utile și pentru întărirea sistemului imunitar.

6. Aplică felii de cartof pe frunte – Cartofii au proprietăți antiinflamatorii, iar câteva felii tăiate subțire, aplicate pentru 15 minute, vor reface echilibrul termic.

7. Îmbracă-te în straturi – Chiar dacă ai frisoane, o îmbrăcăminte prea groasă doar va ridica și mai mult temperatura. Folosește în schimb mai multe rânduri de haine din fibre naturale, care lasă pielea să respire și nu împiedică dispersia căldurii.

8. Ai încredere în remedii naturiste – Că e infuzie cu scorțișoară și ghimbir sau tincturi de plante care încurajează sudorația și facilitează termoreglarea (tei, soc, salvie, brusture), natura nu se dezminte.

9. O soluție pe care o poți aplica sunt dușurile reci. Da, pot fi neplăcute, însă dau rezultate aproape de fiecare dată. Așadar, pentru a obține o scădere rapidă a febrei îți recomandăm dușuri cu apă rece. Reglează treptat temperatura apei pentru ca șocul să nu fie foarte mare. Pornește cu o apă care îți este confortabilă și, treptat, răcește-i temperatura. Dușurile reci nu trebuie să fie de lungă durată. Vei vedea, după doar câteva minute febra o să-ți scadă rapid.

Articolul precedentLuptă de două ore cu flăcările, pentru pompierii bârlădeni și cei din Murgeni, la un incendiu din Țuțcani
Articolul următorDe ce e bine să ai propolis în casă