În societatea românească au existat discuții destul de aprinse cu privire la posibilitatea familiilor de a-și educa acasă copiii. S-a spus că ar fi extrem de greu, că nu ar reprezenta o alternativă sănătoasă la sistemul clasic de învățământ. Cu toate acestea, există persoane care și-au asumat schimbarea și sunt foarte mulțumite de rezultate. 

Ce înseamnă homeschooling?

Homeschooling este activitatea de educare a copiilor acasă sau în oricare alte spații în afară de cel al școlii, efectuată în mod uzual de către familie, tutori sau de către profesori angajați în acest scop. A fost, de-a lungul istoriei, principala modalitate de educare a copiilor, cunoscând un declin începând cu secolul XIX, o dată cu reglementarea și organizarea învățământului primar și gimnazial obligatoriu.

De ce homeschooling?

Sunt multe rațiuni și bine întemeiate pentru care merită să alegi această formă de educație pentru copiii tăi, mai ales că poți comanda online manuale școlare necesare și ai acces rapid la surse variate de informare. Găsești mai jos 10 motive care merită atenția ta:

  1. Părinții și copiii lor beneficiază de o legătură emoțională mult mai profundă și de posibilitatea de a petrece mai mult timp împreună. Ritmul impus de activitățile cotidiene și tendința de a diminua timpul acordat copiilor creează frustrări și alimentează sentimente negative de excludere, izolare, ignorare care pot avea un impact profund negativ asupra dezvoltării inteligenței emoționale.
  2. Instruirea este personalizată, respectă capacitatea de învățare și disponibilitatea fiecărui copil, în concordanță cu programa școlară a unei „școli umbrelă”  din străinătate. Mai mult, în funcție de personalitatea fiecărui copil, se poate elabora o metodă și un program mult mai bine adaptate la nevoile și posibilitățile reale. Bill Gates și Mark Zuckerberg sunt printre cei mai mari fani ai „învățării personalizate”, studiile de specialitate indicând că, în medie, copiii beneficiari ai acestui sistem obțin rezultate mult mai bune la matematică și citire.
  3. Copiii se pot concentra mai mult asupra științelor care îi interesează și învață pentru că își doresc să studieze ce le place, nu pentru că sunt obligați. Unii copii sunt mai interesați de științele exacte, în timp ce alții sunt mai tentați de explorarea laturii artistice. Părinții au oportunitatea ca, prin observarea comportamentului și a reacțiilor copiilor, să poată personaliza curricula cât mai adecvat.
  4. Reducerea riscurilor care afectează dezvoltarea armonioasă legate de fenomene toxice, precum violența școlară (bullying) sau discriminarea. Aceste fenomene – chiar dacă oficial se spune că prezintă un trend descendent – sunt încă vii în sistemul clasic de învățământ. Acestea pot genera simptome de depresie și anxietate, afectând grav evoluția copilului.
  5. Copii se adaptează și se integrează mai rapid în lume. Homeschooling-ul nu înseamnă educație în interiorul casei, ci mai degrabă un cumul de experiențe personalizate prin studiu individual personalizat în orice mediu util – bibliotecă, muzeu, expoziții, teatru, locuri publice, natură etc.
  6. Socializarea se face la nivel amplu. Copiii interacționează unii cu alții, leagă prietenii și se bucură de împărtășirea unor pasiuni comune, schimbă impresii și învață împreună în contexte mai relaxate decât într-o sală de clasă.
  7. Posibilitatea de a ajuta în mod real un copil cu dizabilități sau cu dificultăți de învățare. Sistemul public, chiar și cel dedicat copiilor cu nevoi speciale, impune prin natura organizării lui, un ritm și un mod de învățare care, mai ales în cazul unor astfel de micuți, nu reușește să țină pasul cu nevoile individuale.
  8. Dezvoltarea inteligenței emoționale prin autocunoaștere, creșterea stăpânirii de sine, înțelegerea emoțiilor, gândurilor și motivațiilor care fundamentează acțiuni sau inacțiuni, modalitățile de construire a relațiilor.
  9. Siguranța căminului familial. Copii sunt feriți de riscurile asociate prezenței într-o școală publică – risc de îmbolnăvire sau infestare cu diverși paraziți, riscul de a se hrăni nesănătos, risc de violență din partea colegilor.

Ideea de școlarizare individuală este susținută chiar și de unele cadre didactice experimentate, care au observat în mod direct carențele sistemului pe care îl reprezintă. Prin homeschooling, schimbarea perspectivei asupra modului în care studiază copilul rămâne în sarcina familiei, care își asumă bucuria și responsabilitatea de a crea situații interesante de învățare.

Beneficiile sistemului de învățare tip homeschooling sunt reale, dar acesta nu este o garanție a succesului maxim – cum, de altfel, nici studiul la clasă nu reprezintă neapărat alegerea perfectă. Dacă ar fi așa, n-ar mai fie nevoie de lecțiile particulare (meditații) care lămuresc copilul asupra informațiilor neclare din clasă. Un mare beneficiu al homeschooling-ului este acela de a oferi contexte personalizate și relaxante de învățare. Mai mult, poate fi modificat sau abandonat oricând, nefiind restricționat de formalismul sistemului public. 

Articolul precedentCHA CHA LITIX! Episodul 4. Ana Măiță, mamazoana
Articolul următor100% TU DECIZI! Tuddy Ionescu, fostă mână dreaptă de primar. Politicianul implicat în „4 lăbuțe”