A fost confirmat primul focar de pestă porcină africană (PPA) în localitatea Murgeni, după ce reprezentanții Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au prelevat probe de la un porc domestic, care prezenta stări febrile.

Subprefectul județului Vaslui, Mircea GOLOGAN, a convocat în regim de urgență Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB), unde au fost luate o serie de măsuri adecvate gradului mare de risc.

Printre măsurile luate, amintim de instituirea  a 4 filtre pentru dezinfecție, inclusiv dezinfector pentru mijloacele de transport rutier pe DN26, în punctul Ferma lui Carp, la intrarea în orașul Murgeni, dinspre Bârlad, la ieșirea din orașul Murgeni către Găgești și pe DN 24A la intersecția cu drumul către localitatea Cârja, începând cu data de 5 august 2019, ora 20.00, până la data de 19 august 2019.

Este interzisă deplasarea și transportul porcilor pe drumurile publice din localitățile județului Vaslui, aflate în zona de supraveghere a focarului, respectiv localitatea Cârja, orașul Murgeni, comunele Blăgești, Fălciu, Epureni (se vor distribui materiale pentru informarea cetățenilor), cu excepția faptului când este avizată de DSVSA Vaslui.

Nici un animal domestic nu poate intra sau părasi o exploatație fără autorizare sanitară veterinară.

DSVSA Vaslui împreună cu reprezentanții IPJ Vaslui vor efectua controale în trafic și în târgurile de animale, pentru a verifica dacă restrictiile cu privire la circulatia porcinelor sunt respectate.

Gestionarii fondurilor de vânătoare au obligația să supravegheze cât mai riguros starea de sănătate a efectivelor de mistreți și să notifice către Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui existența oricărui caz de îmbolnăvire sau mortalitate și afluirea în cel mai scurt timp către Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor  Vaslui.

Facem apel la toți cetățenii din orașul Murgeni să înțeleagă măsurile dispuse de autorități și să le conștientizeze ca fiind necesare în contextul eradicării virusului.

În acest sens, vă asigurăm că toate măsurile propuse de specialiștii Centrului Local de Combatere a Bolilor sunt menite a stârpi complet virusul PPA de pe teritoriul județului nostru.

Pesta Porcină Africană NU afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, virusul având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.

NU există tratament sau vaccinare contra Pestei Porcine Africane.

Articolul precedentAPELAŢI LA 112 DACĂ VEDEŢI ACEASTĂ PERSOANĂ
Articolul următorMARTOR OCULAR. Gropi în asfalt pe strada Cerbului, care pun în pericol traficul rutier din zonă. VIDEO