Achiziții de peste 500.000 de lei făcute fără licitație, în plină pandemie! Sunt câteva dintre afacerile lui Andrei Mihai Dracea, unul dintre așa-numiții „băieți deștepți” din Sănătate. Unele dintre contracte sunt, în mod vădit, date cu dedicație. Pare incredibil, dar perioada de ofertare în multe cazuri n-a durat nici măcar un minut! În acest timp, o singură firmă a participat și… evident a și câștigat. 

Fix 80 de contracte a încheiat firma Vavian Trading de la începutul anului și până în prezent. Toate fără licitație. Suma totală depășește jumătate de milion de lei.

Doar în luna aprilie, adică în plină luptă cu noul coronavirus, societatea comercială a avut performanțe greu de egalat. A vândut câtorva spitale aparate medicale de 150.000 de lei. 

Unele dintre achiziții ar putea face obiectul unor dosare penale. 

De exemplu, acum fix două săptămâni, firma a câștigat un contract pentru ligatoare esofagice la Institutului Clinic Fundeni. Spitalul a publicat anunțul la ora 14: 58, la 14:59 a venit oferta Vavian Trading, singura participantă de altfel, iar un minut mai târziu a fost declarată câștigătoare. Și nu e tot. În aceeași zi, pentru un alt contract, firma și spitalul au reușit performanța să publice anunțul, să scrie oferta și să desemneze câștigătorul în mai puțin de un minut, conform datelor de pe portalul licitațiilor publice.

Achizițiile s-au făcut fără licitație publică deși sumele sunt destul de mari, în multe dintre cazuri. Și asta pentru că a fost invocată starea de urgență și lupta cu noul coronavirus. Însă, așa cum arată datele descoperite de Realitatea Plus, echipamentele furnizate n-au nicio legătură cu afecțiunile provocate de virusul din China încât să fie justificată urgența.

Controversata societate comercială Vavian Trading aparține medicului Andrei Mihai Dracea, cunoscut mai multe pentru afacerile cu statul decât pentru reușitele ca doctor. Dracea apare și în cartea deputatului fugar Cristian Rizea care scrie despre presupuse legături cu serviciile secrete străine. De altfel, Dracea are studiile făcute la Moscova și este un personaj misterios chiar și pentru jucătorii mari din piața de farmaceutice și echipamente medicale.

La fel de misterioasă este și firma Vivian Trading. Are sediul într-o viluță din sectorul 1, însă acolo nu există nicio firmă la poartă și nici măcar numărul imobilului nu este afișat. Un comportament întâlnit, de obicei, la firmele paravan ale serviciilor secrete. De altfel, firma care rulează milioane de euro din echipamente medicale n-are nici măcar un site adevărat. Pagina de web a societății comerciale pare să fie făcută de un copil de gimnaziu. 

 

 

Articolul precedentLucrările de asfaltare în Bârlad continuă
Articolul următorBILANȚ OFICIAL LA ZI: Coronavirus – 14.811 de cazuri confirmate în România! Situația și pe județul Vaslui.