Organizatorii Târgului Meșterilor Populari de la Vaslui au decis ca din acest an să existe în cadrul evenimentului o alee a gurmanzilor, unde gospodinele din județ să etaleze cele mai alese bucate, în cadrul unui concurs culinar.

Au venit bucătari și gospodine de la Pogonești, Laza, Vaslui și Băcești. Cu toții au încercat să impresioneze juriul cu bucate tradiționale. Nu au lipsit zeama de găină, acrită cu borș de casă, pâine cu mămăligă, sărmăluțele, tochitura, cozonacul și plăcinta poale în brâu.

”Am venit cu zama noastră moldovenească, pe care o servim cu turtele în foiuri, tradițional. Așa le-am moștenit de la părinții noștri. Mai servim vestitele sarmale cu smântână și mămăliguță. Sunt cu carne de porc. La sarmale se mai poate folosi și pâinea cu mămăligă, tradițională nouă, vasluienilor”, a spus Rodica Bulboacă, din Laza, care a prezentat gastronomia vasluiană atât în America, cât și în Europa.

Unii au adus produse specifice crăciunului, cum ar fi slăninuța și cârnații. Au fost bucătari care au pregătit la ceaun un gulaș moldovenesc și tocănița cu cartofi și carne, afumată în propria gospodărie.

Răzeșii de la Pogonești au tras strugurii la teasc în fața trecătorilor, servindu-i cu must.

”Am venit cu frigărui, cu chiftele, roșii și cașcaval, cu cârnați și slănină, preparate cu carne din propria gospodărie. Spunem noi că sunt bucate foarte bune și care ne definesc pe noi, moldovenii”, a spus reprezentantul Centrului Medico-Social Băcești, prezent în concurs.

Trecătorii au fost încântați de idee și nu s-au dat deoparte de la bucatele tradiționale, cumpărând și pentru acasă.

Directorul Centrului Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale (CJPCT), Lucian Onciu, este decis să inițieze și un eveniment gen Street Food.

GALERIE FOTO:

Articolul precedentVIDEO. Tren rămas fără frâne în Stația CFR Bârlad
Articolul următorVictorie la debut pentru CSM FC Vaslui