Medicul Alexandru Rafila, ministru al Sănătății, a confirmat vineri că noua variantă super-mutantă de coronavirus va ajunge sigur și în România și că probabil vor fi luate măsuri, într-o primă etapă, de suspendare a tuturor călătoriilor către zona Africii de Sud.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat, vineri seară, la un post TV, că la biroul OMS din România a fost primită informarea privind pericolul noii variante sud-africane, denumite astăzi Omicron, ce a fost declarată, de OMS, „variantă preocupantă”. 

Alexandru Rafila, medic specialist Microbiolog de profesie, a explicat că intervin mai multe elemente în aprecierea OMS în cazul variantelor de coronavirus îngrijorătoare (VOC). 

Întrebat dacă noua variantă super-mutantă va ajunge și în România, Alexandru Rafila a confirmat, dar nu se știe exact cât de repede: „Va ajunge și în România, sigur”.

În același timp, ministrul Sănătății a precizat că varianta „este încă proaspătă”, identificarea ei fiind făcută în urmă cu două zile, referindu-se și la primul caz din Europa depistat vineri în Belgia. Dar nu a exclus măsuri de interzicere a zborurilor, călătoriilor din România către Africa de Sud.

„Poate fi vorba de o transmisibilitate mai mare. Al doilea poate fi o patogenicitate mai mare. Al treilea element e legat de scaderea eficacitatii masurilor de sanatate publica. De exemplu, vaccinarea nu mai este la fel de eficientă. Unul din aceste criterii sau toate fac ca acesti experti sa incadreze această varianta intr-o categorie ingirjoratoare.

Până în momentul de față, criteriul se pare ca e legat de transmisibilitate. Care este mai puțin îngrijorător decât celelalte două (criterii – n.red.). Se transmite mai mult dar nu știm dacă nu cumva dă forme mai ușoare de boală. Ar fi ideal. Poate da forme mai usoare. Nu stim deocamdata. Ar fi extraordinar. Presiunea pe sistemul de sanatate ar putea fi mai mic. Ar fi un caz fericit. Se întâmplă uneori să ai și noroc, nu știu dacă vom avea noroc sau ghinion”, a declarat Rafila, vineri seară, la un post TV. 

Alexandru Rafila: Noua tulpină africană ar fi de 4 ori mai transmisibilă decât Delta, deci de 12 ori mai periculoasă față de prima variantă

„Această secvențiere care a dus la identificare, izolare a fost făcută pe data de 24 noiembrie, acum două zile, și tulpina respectivă a provenit de la un pacient din Africa de Sud, de la care s-a luat o probă în data de 9 noiembrie. E proaspătă, două săptămâni. Se pare că sunt 100 de cazuri în regiunea respectivă (Africa), dar probabil că sunt speculații foarte multe. Sunt state care au luat măsura să interzică zborurile din Sudul Africii și intrarea în carantină a celor care au familii în această zonă.

Din cauza asta, probabil că și noi o să recomandăm, cel puțin românilor, turiștilor români să nu meargă în Africa de Sud, Botswana, chiar acolo unde apar aceste cazuri. Mi se pare că sunt 2-3 cazuri în Israel, chiar au fost identificate la persoane care au călătorit în această perioadă acolo. (…) Va ajunge și în România, sigur”, a mai spus Alexandru Rafila.

„Ce pot spune este că în cazul unei tulpini cu transmisiune inalta masurile de suspendare a calatoriilor sunt utile , dar doar o încetinesc (răspândirea virusului – n.red.)”, a adăugat Alexandru Rafila.

Articolul precedentRomânia, în alertă din cauza tulpinii Omicron COVID-19 din Africa de Sud – Premierul Nicolae Ciucă anunță RESTRICȚII
Articolul următorMedic, previziuni sumbre despre tulpina Omicrom: „Numărul cazurilor grave va fi mai mare”