Tesilvan Bashaj zis Tesi Basho, albanezul care a fost condamnat la închisoare pe viață după ce a ucis un cuplu de români în plină stradă la Torino, în anul 2008, a fost capturat. El reușise să evadeze în 2016 dintr-o închisoare din Roma, alături de alți doi compatrioți.

Asasinatul s-a petrecut în anul 2008

Ramona Gabriela Nicoară avea 22 de ani și urma să se căsătorească cu Valerică Dascălu (37 de ani, din Roman). Cei doi aveau nunta programată în vară, la un restaurant din Bârlad, locul de naștere al Ramonei.

Cu câteva zile înainte să plece în România, spre Bârlad, între Valerică Dascălu și albanezul Tesi Basho a izbucnit un conflict. Presa din peninsulă vorbea la vremea respectivă despre neînțelegeri plecate de la un presupus incident dintre logodnicul bârlădencei și o prostituată, aceasta din urmă chemându-l în ajutor pe albanez.

Tesi Basho a pornit în căutarea celor doi români și în momentul în care i-a găsit a izbucnit o altercație. Albanezul a scos o armă și i-a ucis pe cei doi cu 11 focuri de armă. Din corpul Ramonei legiștii au scos cinci gloanțe, iar din cel al bărbatului șase gloanțe.

Ramona Gabriela Nicoară și Valerică Dascălu, cei doi tineri uciși de Tesi Basho

Corpurile fără suflare ale celor doi au fost găsite abia dimineață la ora 09:30, dar crima s-a produs în jurul orei 00:30, în noaptea de 23 spre 24 ianuarie 2008, pe strada Via Lima.

Evadare după opt ani de detenție

Albanezul a fost prins câteva luni mai târziu pe teritoriul Olandei, adus în Peninsulă și condamnat la închisoare pe viață. El a fost încarcerat la închisoarea Rebibbia din Roma. După opt ani de închisoare, Tesi Basho reușește să evadeze alături de alți doi compatrioți.

Cei trei au profitat de faptul că gardienii erau ocupați cu primirea prin transfer a unor deținuți de la un alt penitenciar care fusese afectat de un cutremur, au pus hârtii sub pături ca să pară că dorm, au tăiat gratiile și au folosit lenjeriile de pat pe post de frânghii, apoi au dispărut în întuneric.

Asasinul, capturat după trei ani

Cu ajutorul INTERPOL, poliția italiană a reușit să dea de urma lui Tesi Basho și în urma unor informații trimise forțelor speciale albaneze, el a fost capturat în dimineața zilei de 16 octombrie 2019.

Procedurile de extrădare sunt în curs, asasinul celor doi români urmând să fie transferat în Italia, pentru a-și ispăși pedeapsa cu închisoare pe viață.

Articolul precedentCSM Vaslui a pierdut în fața Dunării Călărași, scor 22-27
Articolul următorDosar penal pentru un cetățean moldovean depistat la volanul unui ansamblu rutier