Locuitorii municipiului Bârlad se întreabă dacă ar putea renunța la masca de protecție în spațiile publice deschise, după ce rata de incidență a coborât în ultimele două zile sub 1,5 la mia de locuitori. Conform unei decizii a Comitetului Național pentru Situații de Urgență adoptate în ședința din data 2 noiembrie a anului trecut ( n.r. – Hotărârea cu numărul 51)  purtarea măștii de protecție este obligatorie în toate localitățile din județele în care incidența depășește 1,5/1.000 de locuitori, iar în județele în care rata de incidență este mai mică de 1,5 purtarea măștii să fie obligatorie la nivelul localităților unde incidența depășește 1,5/1.000 de locuitori.

Astfel că, raportat la decizia CNSU din luna noiembrie 2020 și indicii raportați de către autoritățile județene vasluiene privind rata de incidență de 1,38 respectiv 1,23/1000 de locuitori pentru municipiul Bârlad din ultimele două zile, purtatul măștii ar putea să nu mai fie obligatoriu în spațiile publice deschise.

Contactată de Realitatea de Vaslui, Prefectura județului nu a putut oferi un punct de vedere clar cu privire la aspectul mai sus semnalat. Am fost îndrumați către o Hotărâre nr. 33, care însă nu face nici o referire la acest subiect. Vom reveni cu amănunte imediat ce reprezentanții instituției ni le vor furniza.

ACTUALIZARE. Ulterior discuțiilor cu reprezentanții Prefecturii Vaslui, am intrat în posesia Hotărârii 23, care face referire la purtarea măștii de protecție pe durata stării de alertă.

”ORDIN nr. 23/15/2021pentru modificarea Ordinului ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă

   

Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 73 din 22 ianuarie 2021

În temeiul prevederilor art. 5 alin. (2) lit. d) și ale art. 13 lit. a) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare,având în vedere dispozițiile art. 1 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 3/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 ianuarie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19,în temeiul art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății și al art. 7 alin. (5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea și funcționarea Ministerului Afacerilor Interne, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările și completările ulterioare,văzând Referatul de aprobare nr. VVV 572/20.01.2021 al Direcției generale asistență medicală, medicină de urgență și programe de sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății,ministrul sănătății și ministrul afacerilor interne emit următorul ordin:Articolul I Ordinul ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 435 din 22 mai 2020, se modifică după cum urmează:

1. Articolul 1 se modifică și va avea următorul cuprins: Articolul 1 Pe durata stării de alertă, în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile și cu respectarea Instrucțiunilor generale privind măsurile de igienă, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.2.

În anexa „Instrucțiuni generale privind măsurile de igienă“, la capitolul I „Portul măștii“, punctul 2 se modifică și va avea următorul cuprins:2. Măsuri generale: Masca trebuie purtată în orice spațiu public, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în aceste spații. În funcție de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unității, pot exista unele excepții, astfel: a) angajatul este singur în birou; b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare; c) persoana desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.); d) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane; e) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.”

 

Sursa: Realitatea de Vaslui

Articolul precedentPrognoza meteo, actualizată: FENOMENE NEOBIȘNUITE, după temperaturile de vară
Articolul următorAccident rutier la ICAR Perieni: o femeie a ajuns în comă la spital