Astăzi, magistrații Tribunalului Vaslui sentința într-unul din dosarele răsunătoare de corupție din județul Vaslui. De data aceasta, și-au aflat pedepsele polițiștii, conduși de către Iulian Munteanu și oamenii de afaceri, trimiși în judecată pentru luare și dare de mită, instigare la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual, instigare la fals intelectual în înscrisuri oficiale, fals intelectual, șantaj, trafic de influență. Conform sentinței, Iulian Munteanu a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 9 ani de închisoare. Această pedeapsă a fost compusă astfel: 4 ani de închisoare pentru infracțiunea de luare de mită și câte o treime din totalul celorlalte pedepse aplicate pentru faptele pentru care a fost găsit vinovat. De asemenea, Munteanu a fost obligat să achite și 5.594,22 lei, cheltuieli judiciare către stat.

Tot închisoare cu executare a primit și Ioan Vârlan, șeful Servicviului Rutier la acea vreme. Acesta a fost condamnat la 7 ani de închisoare. De asemenea, la o pedeapsă cu executare a fost condamnat și Mihai Carp, fostul șef al IPJ Vaslui în acea perioadă, scrie Vremea Nouă.

Conform sentinței Tribunalului Vaslui, acesta a fost condamnat la 3 ani de închisoare, înterzicerea unor drepturi pe o perioadă de 3 ani și a fost obligat să plătească aproximativ 2.600 de lei, cheltuieli de judecată. Tot după gratii, dacă sentința va rămâne aceeași, va sta și Irinel – Ioan Cernat, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. În schimb, dintre toți inculpați din dosar, doar unul singur a scăpat nepedepsit. În cazul lui Dan Năstasă, judecătorii au decis că acesta este nevinovat de faptele de care este acuzat și a fost achitat. Ceilalți inculpați au primit pedepse cuprinse între 2 și 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei. În schimb, au fost obligați să plătească cheltuieli de judecată și să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunității. Astfel, de o pedeapsă cu suspendarea s-a bucurat și Ionuț Sava, condamnat la 2 ani de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu, cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de 3 ani. În plus, acesta a fost obligat la plata a 1.600 de lei, cheltuieli de judecată și 90 de zile de muncă în folosul comunității.

Trimiși în judecată încă din 2015, după ce au fost acuzați de către Direcția Națională Anticorupție, de fapte de corupție, polițiștii și oamenii de afaceri din vestitul dosar al polițiștilor de la Rutieră, și-au primit pedepsepele. În total, în fața judecătorilor au ajuns 19 inculpați ca, la final, unii dintre ei să fie condamnați la închisoare cu executare, alții să se bucure de sentințe cu suspendarea executării pedepsei și un singur polițist să fie achitat.

Iată lista inculpaților din dosar și al pedepselor primite de aceștia:

Iulian Munteanu a fost condamnat la 9 ani de închisoare, pentru mai multe fapte penale, printre care luare de mită și instigare la abuz în serviciu. În plus, acesta a mai primit o pedeapsă de interzicerea unor drepturi pe o perioadă de 5 ani după executarea sentinței. Printre altele, aceași instanță a dispus confiscarea specială a sumei de 162 de lei, reprezentând contravaloarea sticelor de șampanie pretinse la un preț redus.

Mihai Axente a fost condamnat la 3 ani și 3 zile de închisoare cu executare. În cazul lui, judecătorii au decis confiscarea specială a unui pat executat artizanal, din lemn de frasin și l-au obligat la plata a aproximativ 1.600 de lei, cheltuieli judiciare către stat. De asemenea, Axente a primit și o pedepapsă complementară de interzicere a unor drepturi pe o perioadă de 5 ani.

Ioan Vârlan a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare și 5 ani pedepasă complementară de interzicere a unor drepturi. În cazul lui instanța a dispus confiscarea specială a sumei de 126 de lei, reprezentând valoarea gazului GPL din cele două butelii pretinse și primite. În plus, acesta a fost obligat la plata a 2.600 de lei, cheltuieli judiciare către stat.

Mihai Carp a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare și a fost obligat la plata cheltuielilor de judecată, în cuantum de aproape 2.600 de lei.

Augustin Nicolae Brat a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de supraveghere de 3 ani. Pe lângă plata cheltuielilor de judecată, în cazul acestuia instanța a decis să-i interzică dreptul de a mai fi polițist și să presteze 90 de zile, muncă în folosul comunității.

Mihai Gabriel Beraru a primit aceeași pedepasă ca și colegul său, Brat. Și în cazul lui, judecătorii l-au obligat să plătească 2.600 de lei, cheltuieli judiciare către stat și i-au interzis să-și mai exercite meseria de polițist.

Cernat Irinel Ioan s-a ales, în schimb, cu 4 ani de închisoare cu executare. Și acestuia i-a fost interzis dreptul de a m ai fi polițist și a fost obligat să achite 2.600 de lei, cheltuieli judiciare către stat.

Constantin Guralivu a fost condmanat la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de 3 ani. De asemenea, i-a fost interzis dreptul de a mai fi polițist și a fost obligat la plata cheltuielilor de judecată și la 90 de zile de muncă în folosul comunității.

Andrei Roman a fost, de asemenea, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de 3 ani. De asemenea, i-a fost interzis dreptul de a mai fi polițist și a fost obligat la plata cheltuielilor de judecată și la 90 de zile de muncă în folosul comunității.

Marius Zamfir a fost, de asemenea, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de 3 ani. De asemenea, i-a fost interzis dreptul de a mai fi polițist și a fost obligat la plata cheltuielilor de judecată și la 90 de zile de muncă în folosul comunității.

Glicheria Vali Alexandru a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de 3 ani și obligată la plata cheltuielilor de judecată și să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunității.

Enachi Ion a primit tot 2 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de 3 ani, a fost obligat să presteze muncă în folosul comunității și să achite aproximativ 2.600 de lei, cheltuieli judiciare către stat.

Costel Diaconescu a fost condamnat, pentru dare de mită și abuz în serviciu, la 3 aniu și 8 luni de închisoare cu executare. În plus, acesta a primit o pedeapsă complementară de interzicere a unor drepturi pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei și a fost obligat la plata cheltuielilor de judecată.

Romică Huhurez a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei și obligat la plata cheltuielilor de judecată, Judecătorii au ținut cont și de faptul că acesta a achitat prejudiciul.

Marian Loghin a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru comiterea infracțiunii de cumpărare de influență și dare de mită. În plus, acesta a fost obligat la plata cheltuielilor de judecată.

Sălceanu Petrică a fost, de asemenea, condamnat, la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de 3 ani. Inculpatul a fost obligat la plata cheltuieilor de judecată și să presteze 90 de zile de muncă în folosul cuminității.

Sava Ionuț a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de 3 ani. În plus, acesta a fost obligat să plătească 1.600 de lei, cheltuieli de judecată și să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunității.

Drăghiciu Ionuț a fost condamnat la la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de 3 ani și a fost obligat să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunității.

De asemenea, Năstase Dan a fost achitat, iar față de Ionuț Drăghiciu a încetat procesul.

De reținut este și faptul că sentința Tribunalului Vaslui nu este definitivă și poate fi atacată, cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare.

Sursa: Realitatea de Vaslui

Articolul precedentAproximativ 5 mld. EUR fonduri nerambursabile au la dispoziție companiile și autoritățile locale pentru investiții în panouri fotovoltaice, digitalizare, reciclare sau producție
Articolul următorLuptă de două ore cu flăcările, pentru pompierii bârlădeni și cei din Murgeni, la un incendiu din Țuțcani