Boala plămânului alb este o afecțiune medicală ce se caracterizează prin tuse uscată chinuitoare uneori, ce apare că expresie clinică a unei stări inflamatorii a plămânului. 

Ca urmare a procesului inflamator care poate evolua subacut, asimptomatic sau paucisimptomatic timp de mult timp, plămânul ajunge să sufere procese extensive de fibroză. Drept urmare se pierd anumite caracteristici esențiale ale parenchimului pulmonar: elasticitate, flexibilitate și capacitatea de a permite difuziunea gazelor respiratorii. Organismul începe să fie privat de oxigen ceea ce are consecințe globale și va duce la alterarea stării de sănătate.

În literatură de specialitate cauzele de apariție ale acestei afecțiuni cu prognostic rezervat (datorită faptului că în timp este epuizată rezervă funcțională a plămânului) nu sunt analizate în amănunt, însă specialiștii sunt de părere că principalii factori implicați în apariția bolii sunt expunerile prelungite sau repetate la substanțe inhalante iritante și toxice.

Simptome

Tabloul clinic al afecțiunii poate fi relativ sărac în semne și simptome sugestive. Inflamația și consecutiv fibroză se manifestă nespecific, cel mai adesea pacientul acuzând:
– Stare de oboseală fizică și psihică
– Dispnee (agravantă)
– Tușe uscată
– Raluri respiratorii
– Alterarea stării generale
– Senzație de aer insuficient

Factori de risc

Printre factorii de risc în apariția bolii plămânului alb se numără:
– Istoric îndelungat de fumat
– Expunere la substanțe toxice de proveniență industrială
– Azbestoza diagnosticată sau expunere îndelungată la azbest
– Inhalare accidentală de vapori de amoniac, cloruri sau alți iritanți ai parenchimului pulmonar
– Bronhopneumopatia obstructiv cronică
– Infecții pulmonare grave (tuberculoză)

Diagnostic diferențial

Datorită simptomelor nespecifice, care pot să apară într-o sumedenie de afecțiuni pulmonare, este foarte important că diagnosticul diferențial să fie realizat cu profesionalism.
Simptome similare bolii plămânului alb apar și în caz de:
– Pneumotorax
– Hidropneumotorax
– Cancer pulmonar, mezotelioame
– Azbestoza
– Sechele post-tratament antituberculos
– Revărsat pleural masiv
– Absența congenitală a unui plămân sau existența lui în formă hipoplastică

Consultarea unui specialist

Pacienții sunt sfătuiți să se prezinte de urgență la medic în cazul în care observă apariția unor simptome de natură respiratorie, cu debut acut și evoluție relativ rapidă (agravarea simptomelor în decurs de câteva zile). Nu se recomandă tratamentul la domiciliu pentru aceste simptome, datorită nespecificității lor.

Articolul precedentFELICITARI de 8 MARTIE – Cele mai frumoase FELICITARI de ziua femeii şi MESAJE pentru mama, iubita, șefa, sora
Articolul următorBoloș promite primele investiții în sănătate. Ce spitale vor beneficia de fonduri în 2023