În ziua în care este prăznuit Sfântul Ștefan, în toate bisericile se face și pomenirea celor adormiți. Iată ce se dă de pomană de Sfântul Ștefan, pe 27 decembrie.

În cea de-a treia zi de Crăciun, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan. Este cunoscut faptul că acesta a fost cel dintâi martir al Bisericii lui Iisus Hristos și este considerat primul model de jertfă creștină pentru ortodocși.

În fiecare an, sărbătoarea Sfântului Ștefan pică la dată fixă, mai exact pe 27 decembrie. În această zi, pe lângă superstițiile care se respectă, credincioșii obișnuiesc să dea de pomană diferite alimente. Mai mult decât atât, în anumite zone ale țării, în special în Moldova, gospodinele pregătesc în a treia zi de Crăciun un preparat special, cunoscut sub denumirea de Pâinicile lui Ștefan. Este vorba despre pâinici rotunde, pregătite dintr-un aluat care este asemănător cu cel de cozonac.

 

Aceste pâinici de ung cu miere, se duc la biserică și se împart apoi copiilor sărmani. Pâinicile lui Ștefan amintesc de pietrele cu care a fost ucis Sfântul Ștefan, acesta fiind motivul pentru care se împart pe 27 decembrie. 

Tot de Sfântul Ștefan mai pot fi date de pomană bucate care se regăsesc și pe masa tradițională de sărbători: cozonac, sarmale, friptură, prăjituri, fructe sau diferite legume.

 

Credincioșii pot pune orice preparat în pachetul pe care îl dau de pomană, având în vedere că nu este perioadă de post și nu există restricții din acest punct de vedere.

Pe 27 decembrie, de Sfântul Ștefan, se face în special pomenirea celor care au murit în condiții suspecte sau în împrejurări dramatice. 

Tot de Sfântul Ștefan, tradiția spune că este bine să fie dată de pomană și o icoană sfințită a Sfântului Ștefan. Se spune că aceasta poate aduce liniște, înțelegere și armonie în casă, mai ales acolo unde există probleme serioase.

Articolul precedentNU SCRIEȚI MESAJE CÂND SUNTEȚI LA VOLAN!
Articolul următorCum îndepărtezi repede și sigur mirosul de ceapă și usturoi de pe mâini după ce ai gătit – Sfaturi practice