Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), este un fel de OLX sau oricare alt website de vânzări, unde zilnic, instituțiile publice fac cumpărături din banii publici și unde unii băieți deștepți își vând marfa la suprapreț. Consolarea românilor este doar că pot vedea aceste achiziții și cam atât. Platforma de achiziții publice a fost construită la presiunea Uniunii Europene, care a solicitat transparență totală.

SEAP este sistemul unde sunt toate achizițiile făcute de instituțiile de stat pot fi văzute și este un instrument pentru jurnaliști, ONG-uri sau chiar pentru simplii cetățeni care vor să monitorizeze cum se cheltuiesc banii publici și chiar să semnaleze situațiile care pot fi considerate abuzuri. Înainte de SEAP a existat o altă platformă similară, numită SICAP, dar care era un amalgam de erori încă de la lansarea acesteia, așa că Guvernul României a cheltuit echivalentul a cel puțin 20 de școli pentru „renaștere” și în 2018 a (re)lansat SEAP în forma actuală.

Contractele fictive și achizițiile mascate prin intermediul platformei SEAP în care diferite instituții publice varsă sume imense unor firme de casă, fac dovada unor anchete și procese penale care, în multe cazuri, se finalizează cu pedepse cu închisoarea cu executare. Doar că, sistemul și justiția permit revenirea unor astfel de indivizi fără scrupule, dependenți de câștigarea banului public extrem de ușor, fiind „încurajați” de discordanța mult prea mare dintre pedepsele mici aplicate și sumele imense „devalizate”. Astfel că, după ce au petrecut după gratii câteva luni după ce s-au înfruptat din banii publici, revin la vechile obiceiuri, nestânjeniți de nimeni.

O firmă cu „peripeții” penale, 5 achiziții în 10 zile cu cinci comune vasluiene. Valoarea acestora, peste 700.000 de lei

Anderssen SRL, o firmă din județul Iași, care în trecut ar fi făcut obiectul unui proces penal pentru infracțiunea de dare și luare de mită în formă continuată, figurează pe platforma SEAP cu nu mai puțin de 5 contracte prin încredințare directă, în doar zece zile, cu primăriile comunelor Costești, Pogana, Perieni, Dănești și Bălteni. Valoarea acestor achiziții depășesc suma de 700.000 de lei.

Primăria Costești

De exemplu, Primăria comunei Costești a lansat în data de 10 februarie, la ora 13:42, pe platforma de achiziții publice, un anunț potrivit căruia caută o firmă care să „actualizeze planul urbanistic general PUG PNRR”. După aproape o oră și jumătate, mai exact la 15:06, firma Anderrsen SRL a fost cea care primit prin încredințare directă contractul în valoare de 270.000 de lei.

Primăria Pogana

Aceeași platformă, altă licitație, de această dată din partea Primăriei comunei Pogana, tot în data de 10 februarie, la ora 13:04, apare anunțul potrivit căruia se caută firmă pentru „Sistem inteligent de management pentru inserare date spațiale într-o soluție G.I.S. – PNRR”. La 42 de minute distanță, în aceeași zi, e desemnată „câștigătoare” tot firma Anderrsen din Iași, pentru un contract în valoare de 105.000 de lei.

Primăria Perieni

De doar zece minute a fost nevoie însă pentru Primăria comunei Perieni ca să găsească o firmă pentru „actualizarea în format GIS a documentației de amenajare a teritoriului și de planificare urbană”, după ce a lansat anunțul pe 10 februarie la ora 12:25 și deja contractul în valoare de 200.000 de lei a fost atribuit la ora 12:35, aceleiași firme din județul Iași, respectiv Anderrsen SRL.

Primăria Dănești

Cu toate că în trecut s-a speculat foarte mult despre „licitațiile la minut” și despre graba cu care se dădeau de gol instituțiile și firmele „câștigătoare” ale acestor achiziții, când „tranzacțiile ofertant-cumpărător” se petreceau în decurs de maximum 1 minut (n.r. – s-a speculat aspectul unor înțelegeri și anunțările prin intermediul apelurilor telefonice), în cazul de față nu a mai fost un impediment pentru nimeni și durata de 18 minute, pare că nu mai ridică nici un semn de întrebare atunci când Primăria comunei Dănești atribuie 80.000 de lei pentru „actualizare studiu fezabilitate cămin cultural”, firmei din Iași, mai sus amintite. Data postării anunțului: 1 februarie, ora 10:14. Data atribuirii: 1 februarie, ora 10:32.

Primăria Bălteni

„Recordul” acestor atribuiri în materie de durata și rapiditate îl constituie contractul „Sistem inteligent de management pentru inserare date spațiale într-o soluție G.I.S. – PNRR”, lansat pe SEAP de către Primăria Bălteni, în valoare de 86.679 de lei. Anunțul licitației a fost postat pe 3 februarie a.c., la ora 10:21, pe platforma de achiziții publice și dacă e să ne luăm după o veche zicală românească conform căreia „graba strică treaba”, aceasta a fost anulată după 31 de minute pe motiv că „detaliile tranzacției au fost greșite”.

La șapte minute după anularea licitației, la ora 10:59 a fost repostat un alt anunț similar, care după 13 minute, la ora 11:12, a fost atribuit firmei ieșene.

Cine se află în spatele firmei din Iași, care câștigă contracte pe bandă rulantă

Toate aceste contracte atribuite prin încredințare directă fac notă doar pe primăriile vasluiene, în intervalul 1 – 10 februarie 2023. Platforma de achiziții publice poate fi accesată și la o interogare succintă, se pot vede zeci de astfel de tranzacții, în același interval, cu diferite instituții publice din țară.

În anul 2016, primarul municipiului Dărmănești din județul Bacău, a primit 3 ani de închisoare cu executare, pentru infracțiunea de luare de mită în formă continuată, după ce s-ar fi dovedit că patronii firmei Anderrsen din Iași i-ar fi acordat diverse sume de bani sub formă de șpagă, în scopul obținerii unui contract pentru întocmirea unui dosar și o cerere de finanțare pentru lucrări edilitare în Dărmănești. Patronii firmei au primit și ei pedepse cu închisoarea, cu executare, de 2 ani și respectiv 2 ani și 6 luni, pentru dare de mită.

Firma mituitorilor, a fost amendată la vremea respectivă cu 25.000 de lei și a primit interdicție 2 ani să mai participe la proceduri de achiziție publică.

Sursa: Realitatea de Vaslui

Articolul precedentPentru ce sună românii la Urgențe. Care sunt județele unde se fac comenzi pentru taxi și mâncare la domiciliu, la 112
Articolul următorTrusa de ajutor pentru cutremur. Micul accesoriu care poate face diferența între viață și moarte