Irecoop Emilia Romagna a găzduit partenerii italieni și străini implicați în Proiectul “All-Inclusive School” (KA2 Strategic Partnership), co-finanțat prin Programul Erasmus+ al Uniunii Europene.

Evenimentul a avut loc la Cooperation Palace din Bologna. Această primă întâlnire  a reprezentat o oportunitate unică de a afla informații despre activitatea instituțiilor implicate în proiect Archilabo din Bologna,  Institutului Tehnic de Stat ”Ignazio Calvi” din Finale Emilia (Italia), a Colegiului  Huerta Santa Ana din Sevilla, Spania, a Landkreis Kassel din districtul Kassel, Germania, a Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Vaslui, din România, precum și despre activitatea Universității Leuven-Limburg din Leuven, Belgia.

Pierlorenzo Rossi, Președintele Irecoop Emilia-Romagna, le-a mulțumit partenerilor de proiect și a evidențiat  caracteristicile și exemplele de bună practică ale instituției pe care o reprezintă și  care se evidențiază prin atenția  deosebită acordată aspectelor sociale.  Sistemul care stă la baza funcționării instituțiilor din Emilia Romagna  favorizează dezvoltarea de competențe și abilități utile sistemului educațional regional și European, prin furnizarea de instrumente potrivite  pentru profesori, în vederea favorizarii incluziunii sociale și a sprijinului educațional specializat.

Morena Manni (Șefa Departamentului de Proiecte) și Margherita dalla Casa, (Consilier pe Proiecte Internaționale ), la Irecoop Emilia-Romagna, au prezentat în detaliu ceea ce înseamnă All-Inclusive School: un proiect de inovare socială, care se va finaliza prin elaborarea de instrumente didactice menite să ajute profesorii/cadrele didactice în activitatea lor la clasă. Aceste instrumente vor facilita predarea digitală și incluzivă, astfel crescând integrarea în clasă a elevilor cu nevoi speciale (în special a celor cu deficientă de intelect).

Întâlnirea a reprezentat o ocazie pentru trasarea sarcinilor între parteneri, planul de comunicare și de diseminare și, în cele din urmă, stabilirea următorilor pași în legătură cu crearea și dezvoltarea rezultatelor/produselor proiectului All-Inclusive School.

Partenerii proiectului All-Inclusive School vor colabora, în mod special, la elaborarea următoarelor produse/rezultate: All in Identikit, o cercetare pentru elaborarea unui identikit (portret) al profesorului Incluziv European. Cercetarea va fi coordonată de către University Leuven-Limburg din Leuven, partenerul științific capabil să dezvolte un input metodologic necesar unei cercetări cantitative și  calitative; All in Teacher Kit,un ghid practic, cu accent pe utilizarea unor strategii didactice de colaborare și incluziune și pe instrumentele  care vin în sprijinul profesorului incluziv; coordonatorul Proiectului Irecoop Emilia-Romagna va conduce lucrările referitoare la acest ghid; All-In Social Book Creator, o aplicație web gratuită pentru crearea unor materiale didactice  digitale (Social Books) deschise, incluzive și accesibile.  Aplicația va fi realizată cu ajutorul competențelor tehnice a celor de la Archilabo, specializat în elaborarea de tehnologii digitale  inclusive.

Se va crea o rețea amplă, atât naționale, cât și internaționale, care va contribui la difuzarea și diseminarea produselor rezultate în spațiul European:

In Italy: Uniunea Confcooperative Emilia Romagna, Institutul socio-sanitar Azienda Asl din Bologna, the Region Emilia-Romagna, Biroul Școlar Regional Emilia-Romagna și câteva instituții școlare care vor testa materialele pilot All-Inclusive Schools.

In Germany: Wilhelm Leuschner Schule, școală pionier pe tema incluziunii, Staatlichen Schulamt, Studienseminar, instituție specializată în formarea profesorilor, Kasseler BündinisInklusion e. V.;

In Romania: Direcția de Asistență Socială, Departamentul de Protecție a Copilului, Primăria Municipiului  Vaslui și câteva școli generale și ONG-uri locale care susțin elevii cu nevoi speciale.

In Spain: rețeaua Aces care include mai mult de 138 de școli inclusive.

In Belgium: școlile care colaborează cu Departamentul de Educație Specială și Incluzivă a Universității Leuven-Limburg.

Articolul precedentVoluntarii de la ”Procopiu”, premiați de profesori
Articolul următorCentrul de Îngrijire și Asistență Huși, în plin proces de restructurare