Panică și confuzie. Asta a reușit primarul Dumitru Boroș să stârnească printre bârlădeni cu Scrisoarea anuală și Decizia de impunere, trimise cu trei luni întârziere. Oamenii au luat plicul în mână și au mers la primărie să ceară explicații de ce li se cer bani, în condițiile în care deja au plătit sumele de pe hârtia trimisă.

Foarte mulți bârlădeni au mers zilele acestea revoltați la sediul primăriei să ceară explicații de ce au primit decizii de impunere pentru niște creanțe deja plătite. Funcționarii le-au explicat oamenilor că sumele nu se vor achita de două ori și că este vorba de o întârziere a scrisorii primarului Dumitru Boroș.

Pentru că numărul celor care se prezintă zilnic la sediul administrației bârlădene cu această problemă este deja în creștere, Biroul de Presă a postat pe canalul propriu de informare o precizare, pe care o redăm integral:

La scurt timp, și pe profilul de facebook al primarului a apărut o postare cu această precizare, dar cu ceva termeni în plus, cu trimiteri la o Hotărâre de Guvern, dar atât cât i-a convenit să menționeze din ea, fără să aducă aminte că Scrisoarea Anuală se trimite în prima lună din an, adică în Ianuarie.

Primăria nu mai trimite comunicate de presă.

Deși a cheltuit 14700 de lei (n.r. – 140 de milioane lei vechi) pe cele 30.000 de scrisori și decizii de impunere, administrația bârlădeană refuză să comunice în mod direct cu mass-media locală, postând mesajele de interes public doar pe website-ul primăriei și pe pagina de facebook a primarului Boroș.

La ultima analiză de trafic, website-ul primăriei Bârlad nu trecea de rata a 100 (o sută!) de vizitatori unici pe zi. Mare parte a celor care vizitează platforma, sunt chiar angajații instituției, a celor care au nevoie de documentație pentru plata unor taxe și impozite și jurnaliștii din presa locală. Deci, pe cine informează administrația!?

Informare publică cu „răspândaci”, doar pentru simpatizanții liberali

Edilul are însă mai multe „mâini drepte” care îi distribuie postările: consilieri locali PNL, șefi de servicii din aparatul propriu de specialitate. Ca un făcut, imediat ce Dumitru Boroș postează o informare, „răspândacii” o preiau și o distribuie pe profilele lor. Doar că, impactul e foarte scăzut iar mesajul de interes public ajunge doar într-un cerc restrâns. Exemplu (la aproximativ o oră de la postarea primarului):

După cum se poate vedea rata de impact a (re)postărilor este aproape zero. În aceste condiții s-ar putea spune că administrația bârlădeană doar se joacă de-a informarea cetățenilor.

Dreptul la o egală informare a cetățenilor, inexistent!

Edilul-șef Dumitru Boroș ar trebui să țină cont că în componența Consiliului Local Municipal Bârlad au ajuns prin votul cetățenilor reprezentanții a două formațiuni politice. Cei care au votat cele două partide politice au drepturi egale în a fi informați despre situații neplăcute, cum este cea de față cu scrisorile trimise cu întârziere.

Ori, dacă e să analizăm „social media”, cu siguranță simpatizanții social-democraților și cei care nu au simpatii politice, vor afla ultimii despre „precizarea” primarului Boroș. Sau personal, la ghișee.

Recomandăm Biroului de Presă cât și primarului municipiului Bârlad să (re)studieze cu atenție prevederile Legii 52/2003 și HG 1723/2004. Nu de dragul presei ci doar ca formă de respect pentru noi, toți contribuabilii la bugetul local.

Articolul precedentAlertă la Vaslui: Copil de 4 ani, suspectat că ar fi intoxicat cu nitriți
Articolul următorȘedința Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Vaslui