O descoperire uluitoare a fost făcută de oamenii de știință. O toxină vegetală care există de zeci de ani, în trestia de zahăr, poate deveni cel mai puternic antibiotic din lume, extrem de eficientă în special împotriva infecțiilor nosocomiale din spitale.

Cercetătorii britanici, germani și polonezi susțin că au descoperit ce efecte extraordinare are o toxină vegetală ce poate deveni cel mai bun antibiotic.

Este vorba de albicidină, produsă de agentul patogen bacterian ce provoacă „arderea” frunzelor trestiei de zahăr – Xanthomonas albilineans. După mai multe cercetări, concluzia la care au ajuns cercetătorii este că albicidina ar fi folosită de agentul patogen pentru a ataca planta – trestia de zahăr, în acest caz particular.

 

Noul antibiotic distruge E.coli, Salmonella, Streptococul auriu

Despre alibicidină, oamenii de ştiinţă spun că poate ucide superbacteriile precum E.coli şi Salmonella sau Stafilococul auriu, care, după cum se cunoaște, sunt extrem de rezistente la tratamentele medicinei moderne, la antibioticele ce există în prezent.

 

Totuși, dezvoltarea, fabricarea albicidinei pe scară largă a fost împiedicată, chiar dacă experimentele paraclinice au arătat potențialul uriaș ca antibiotic și toxicitatea redusă. Asta pentru că oamenii de știință nu au identificat foarte bine mecanismul prin care acționează. 

Grupurile de cercetare reunite din Germania, Anglia și Polonia lucrează acum pentru a obține, prin progresele din microscopia creio-electronică, o primă „formă” a albicidinei legate de girasă.

„Se pare că, prin natura interacțiunii, albicidina vizează o parte cu adevărat esențială a enzimei și este greu pentru bacterii să dezvolte rezistență la aceasta. Acum, că avem o înțelegere structurală, putem căuta în continuare și să facem mai multe modificări la albicidină pentru a-și îmbunătăți eficacitatea și proprietățile farmacologice”, a declarat profesorul Dmitry Ghilarov de la Centrul John Innes, din Norwich, UK, scrie revista britanică a Societății pentru patologia plantelor, potrivit Sciencedaily.

În teste, aceste variante au fost eficiente împotriva unora dintre cele mai periculoase infecții bacteriene dobândite în spital, inclusiv Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa și Salmonella typhimurium.

 

Albicidina există de zeci de ani

„Molecula există de zeci de ani. Credem că albicidina este unul dintre cei mai interesanți candidați la antibiotice noi din ultimii ani. Are o eficacitate extrem de ridicată în concentrații mici și este foarte puternic împotriva bacteriilor patogene, chiar și a celor rezistente la antibioticele utilizate pe scară largă, cum ar fi fluorochinolonele, a mai spus Ghilarov.

În testele cu diverse formule ale antibioticului nou sintetizat chimic, rezultatele au fost eficiente împotriva unora dintre cele mai periculoase infecții bacteriene dobândite în spital, inclusiv Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa și Salmonella typhimurium.

Infecțiile cu agenți patogeni rezistenți sunt o cauză principală de deces în unitățile de terapie intensivă din spitale, unele tulpini devin rezistente. Agenții patogeni gram-negativi rezistenți la medicamente au provocat 50.000 de decese în 2019. Și în pofida unor noi medicamente necesare urgent pentru a combate această amenințare, prin programele de descoperire a medicamentelor nu au fost produse noi clase de antibiotice de câteva decenii, se arată în revista de specialitate.

Cum acționează albicidina

Cercetătorii nu au reușit să știe toți pașii din interacțiunea albicidinei cu ținta sa – o enzimă bacteriană ADN numită girasă, ce se leagă de ADN. Albicidina ar interacționa atât cu enzima denumită girasă, cât și cu ADN-ul într-un mod cu totul unic, spun oamenii de știință. Practic, albicidina imobilizează girasa, ce nu se mai poate mișca pentru a putea acționa asupra ADN-ului. Este vorba de un efect asemănător cu o cheie aruncată între două roți dințate, mai descriu cercetătorii.

Articolul precedentLiceenii din Huși care au vandalizat un cimitir au scăpat de condamnare
Articolul următorAcordați atenție circulației în condiții de iarnă