Apar noi detalii după incidentul armat din 29 noiembrie, când în cartierul Confecții din Bârlad s-au tras trei focuri de armă asupra unui autoturism, în care se aflau doi tineri din localitate și în urma căruia un bărbat în vârstă de 30 de ani a fost arestat preventiv, fiind indicat ca suspect principal.

Deocamdată, până la acest moment, nu s-a găsit arma letală cu care se presupune că s-a tras, singurele „dovezi” care-l incriminează pe suspectul de 30 de ani, fiind declarațiile celor doi ocupanți ai autovehiculului în care s-au executat focurile de armă. Două dintre gloanțe au atins portiera și tetiera banchetei.

Încă de la început, Eduard Ciocoiu, cel care este suspectul principal în acest caz și-a susținut nevinovăția și a declarat într-un interviu pentru Realitatea de Vaslui că totul nu este decât o înscenare pusă la cale de un anumit clan, cu legături în rândul polițiștilor.

În „ajutorul” spuselor sale vine o înregistrare audio, în care protagoniști sunt două personaje, unul – Gioni Bighiu, un fost polițist și Marcel Filip, tatăl celui aflat la volanul mașinii în care s-a tras cu pistolul în noaptea de 29 noiembrie.

Mega dosar de 27 de milioane de euro prejudiciu

Discuția de pe înregistrarea audio este legată de un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani cu un prejudiciu de peste 27 de milioane de euro, din anul 2014, într-o schemă care cuprindea 108 societăți comerciale. Creierul afacerii era un ieșean, Petronel Petrea, care prin crearea unei structuri piramidale, reușea să achiziționeze marfă în cantități foarte mari, în special carne de pui, pe care mai apoi o făcea pierdută prin facturarea dintr-o firmă în alta, întârziind în acest fel procesul de identificare al traseului mărfii.

Șeful Biroului de Investigații Criminale Bârlad, pare să fi fost omul de legătură între anchetatori și o grupare de infractori

Gruparea lui Petronel Petrea avea ramificații în mai multe județe din România, printre care și la Vaslui. Bine organizați și cu o ordine ierarhică care se respecta la sânge, gruparea de la Bârlad a căzut practic într-o capcană, pe post de țap ispășitor.

„Biroul locotenenților” de la Bârlad a fost pus sub acuzare la acel moment și toți cei care au contribuit la distribuția mărfii la unele magazine din localitate, au fost ridicați de DIICOT și puși sub acuzare. De aici însă, se pun în mișcare „rotițele” interlopilor care încearcă să afle cine sunt cei trecuți în rechizitoriu și cum să procedeze pentru a scăpa cu pedepse mici.

Conform discuțiilor de pe înregistrare, se înțelege că infractorii cereau sfaturi juridice chiar de la cei care conduceau ancheta, care comunicau cu aceștia prin interpuși, lucrători în Poliția Municipiului Bârlad. Astfel, erau sfătuiți ce să facă, ce riscau și ce avantaje aveau dacă „turnau” pe „cine trebuie”, dându-li-se de înțeles că cei care instrumentau dosarul primeau directive de la Serviciul Român  de Informații (SRI).

„În spate sunt de la SRI… s-ar părea că e adevărată și că procurorii au executat niște comenzi pentru unii și pentru alții, de i-au scos…”, se aude pe înregistrarea audio comisarul-șef – Gioni Bighiu, la acel moment agent în cadrul Poliției Municipale Bârlad.

Fost polițist, anchetat într-un dosar pentru trafic de țigări

Între timp, fostul polițist Geoni Bighiu a ieșit la pensie, iar în acest moment este implicat într-un dosar care vizează traficul de țigări. Redacția noastră a solicitat Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad un extras după referatul de reținere și arestare în dosarul în care este implicat fostul șef al Biroului de Investigații Criminale, însă procurorul a respins solicitarea cu motivarea că în acest moment nu se impune comunicarea de informații legate de acest dosar.

Tatăl asupra celui asupra căruia s-a tras cu pistolul, în discuții „compromițătoare” cu un polițist

Nu se cunoaște despre cine este vorba în discuția purtată dintre fostul polițist Gioni Bighiu și de la cine „venea” cu răspunsuri și recomandări vizând dosarul respectiv. Însă este absolut sigur că niciodată la nivel local nu a existat o anchetă privind aceste scurgeri de informații (dacă au fost cu adevărat scurgeri de informații), deoarece nimeni, nici măcar serviciul de informații al M.A.I. nu a interceptat și nici nu a avut cunoștință despre aceste întâlniri dintre cele două „tabere”. Înregistrarea este efectuată în urmă cu 4-5 ani, însă în structuri ar mai putea activa anchetatorii care au instrumentat respectivul dosar.

Cât despre legăturile dintre interlopi și oamenii legii, presa locală a tot scris despre asocierile acestora în anumite societăți comerciale sau ale interpușilor acestora, despre bani luați împrumut proveniți din infracțiuni, despre dosarele instrumentate intenționat în mod eronat și despre cum au „dispărut” anumite probe ori declarații din dosare, însă nu s-a luat niciodată nici o măsură.

Articolul precedentUn bârlădean, militar pe fregata „Regele Ferdinand”, a murit fulgerător cu câteva ore înainte să-și serbeze ziua de naștere!
Articolul următorTrei cutremure unul după altul, în prima zi de Crăciun, cu epicentrul în județul Vaslui