Mulți dintre noi au auzit că consumul mai multor mese mici zilnic poate ajuta la îmbunătățirea metabolismului și la obținerea unei sănătăți optime. Cu toate acestea, dovezile care susțin această afirmație sunt mixte.
Este larg acceptat în cultura modernă că oamenii ar trebui să-și împartă dieta zilnică în trei mese mari – micul dejun, prânzul și cina – pentru o sănătate optimă. Această credință provine în primul rând din culturi și studii epidemiologice timpurii.
În ultimii ani, experții au început să-și schimbe perspectiva, sugerând că consumul de mese mai mici și mai dese poate fi cel mai bun pentru prevenirea bolilor cronice și a pierderii în greutate. Ca urmare, mai mulți oameni își schimbă tiparele de alimentație în favoarea consumului de mai multe mese mici pe parcursul zilei.
Cei care susțin consumul de mese mici și frecvente sugerează că acest tip de alimentație:
· imbunatateste satietatea sau senzatia de satietate dupa masa
· crește metabolismul și compoziția corpului
· prevenirea scăderilor de energie
· stabiliza glicemia
· previne supraalimentarea.
În timp ce câteva studii susțin aceste recomandări, altele nu arată niciun beneficiu semnificativ. De fapt, unele cercetări sugerează că poate fi mai benefic să rămâneți cu trei mese mai mari.
Frecvența meselor și boli cronice:
Studiile epidemiologice timpurii sugerează că frecvența crescută a meselor poate îmbunătăți nivelul de lipide (grăsimi) din sânge și poate reduce riscul de boli de inimă. Drept urmare, mulți experți recomandă să nu consumați mai puține mese mai mari pe zi.
De-a lungul anilor, unele studii au susținut aceste constatări, sugerând că persoanele care raportează că mănâncă mese mici și frecvente au un nivel mai bun de colesterol decât cei care consumă mai puțin de trei mese pe zi.
O recenzie publicată în revista CirculationTrusted Source a American Heart Association a concluzionat că o frecvență mai mare a alimentației este asociată cu un risc redus de diabet și boli cardiovasculare, potrivit studiilor epidemiologice.
Cine ar trebui să consume mese mici, dese?
O revizuire publicată în Nutrition in Clinical Practice Trusted Source arată că anumite populații pot beneficia de la șase până la 10 mese mici și frecvente. Acestea includ persoane care:
· experimentați sațietate timpurie
· incearca sa se ingrase
· au gastropareză
· au simptome gastrointestinale cum ar fi greață, vărsături sau balonare.
Dacă scopul tău este să slăbești, este important să fii atent la mărimea porțiilor. Asigurați-vă că rămâneți în limitele necesarului zilnic de calorii alocat și împărțiți-le între numărul de mese pe care le consumați.
Cine ar trebui să consume mai puține mese, mai mari?
Persoanele care pot beneficia de trei mese mai mari pe zi includ:
· cei care au dificultăţi în practicarea controlului porţiilor
· cei care tind să nu mănânce cu atenție
· oameni care duc o viață aglomerată și este posibil să nu aibă timp să planifice și să pregătească mai multe mini-mesuri hrănitoare pe zi.
Cea mai bună dietă pentru o sănătate optimă
Deși nu avem dovezi solide care să susțină importanța frecvenței meselor, dovezi substanțiale susțin beneficiile generale pentru sănătate de a urma o dietă bine echilibrată, bogată în nutrienți.
Conform Ghidurilor alimentare pentru americani 2020–2025, o dietă sănătoasă ar trebui să:
· pună accent pe fructe, legume, cereale integrale și lapte sau produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi
· includă proteine din diverse surse, inclusiv fructe de mare, carne slabă și carne de pasăre, ouă, nuci, semințe, produse din soia și leguminoase
· stabilirea unei limite a necesarului de calorii alocat (individual)
· limitarea zaharurilor adăugate, a colesterolului și a grăsimilor trans/grăsimi saturate.
Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala