În primii 2 ani ai epidemiei de Covid-19, peste 2.500 de copii și adolescenți din Statele Unite au murit din cauza supradozajului cu fentanil, un medicament care este de 100 de ori mai puternic decât morfina, arată datele JAMA Pediatrics. Decesele legate de fentanil au crescut în rândul tinerilor de peste 30 de ori între 2013 și 2021, scrie CNN.

Au existat aproximativ 1.550 de decese la copii cauzate de fentanil în 2021, de peste 30 de ori mai multe decât în 2013, când a început valul de decese prin supradoză cu opioide sintetice.

În 2018 a început o creștere de aproape 3 ori a deceselor în rândul adolescenților mai în vârstă și o creștere de aproape 6 ori la copiii sub 5 ani.

Supradoza de fentanil a omorât, în 2021, 40 de sugari și 93 de copii cu vârste cuprinse între un an și 4 ani. Totuși, din 1999 până în prezent, cele mai multe decese au fost la adolescenții între 15 și 19 ani.

Julie Gaither, profesor asistent de pediatrie la Yale School of Medicine, care a scris noua cercetare, explică: „La adolescenții mai mari, modul în care apar otrăvirile este similar cu ceea ce se întâmplă cu adulții. Este consumul de droguri recreaționale. Fie iau în mod intenționat fentanil, fie este inclus în medicamentele pe care le folosesc”. Profesorul spune că, în cazul copiilor mai mici, este mai greu de înțeles ce se întâmplă în casă. Cel mai frecvent este vorba despre medicamente lăsate la îndemână.

„Fentanilul este atât de puternic, încât nu este nevoie de mult pentru a lua o doză letală”, explică Julie Gaither.

Pandemia de Covid-19 a exacerbat, de asemenea, consumul de droguri. S-au atins niveluri record în 2021. Fentanilul a fost implicat în aproximativ două treimi din totalul deceselor cauzate de supradozaj pentru persoanele de toate vârstele.

În rândul copiilor și adolescenților, benzodiazepinele, medicamente prescrise în mod obișnuit pentru a trata afecțiuni precum anxietatea și insomnia, precum și cocaina sau psihostimulanții au fost, de asemenea, ingerate mai mult de o treime din timp, potrivit noului studiu. Aceste tendințe indică faptul că „criza opioidelor pediatrice se schimbă în moduri care vor face mai dificilă combaterea”, a spus Gaither.

Sursa: CNN

Articolul precedentProgramul complet al evenimentelor la Noaptea Muzeelor în Bârlad
Articolul următorDosarul „10 august”: șanse mari ca ancheta să fie finalizată până în toamna acestui an