Pesta porcină face ravagii în județul Vaslui, la o fermă de pe raza localității Murgeni, care are un efectiv de două mii de porci. Focarul a fost CONFIRMAT astăzi după ce reprezentanții DSVSA au primit buletinul de analize de la IDSA București.

„Vă aducem la cunostintă faptul ca in conformitate cu Buletinul de Analiza  nr. 15706/ 24.09.2019 emis de IDSA Bucuresti, a fost confirmat un focar de pesta porcina africană intr-o exploatatie comercială de porcine la ingrășat din judetul Vaslui, cu un efectiv de 1998 capete porcine.

DSVSA Vaslui a notificat toate institutiile ce fac parte din CLCB si a intreprins toate măsurile ce se impun in confirmarea unui focar de pestă porcină africană intr-o exploatatie comerciala de porcine.

In data de  25.09.2019, ora 9.00 se va intruni la nivelul Prefecturii Vaslui Centrul Local de Combatere al Bolilor, unde se  vor stabili  masurile ce se vor intreprinde in continuare, in vederea gestionarii si stingerii focarului de boala”, se arată în comunicatul remis de Instituția Prefectului Vaslui.

Cel mai probabil, pentru controlul şi combaterea focarului  se va lua inclusiv măsura de ucidere a porcinelor și ecarisare a acestora prin metoda alternativă de îngropare.

Potrivit unor informații, virusul ar fi fost adus în localitatea Murgeni de către un polițist de frontieră care ar fi adus în propria gospodărie, dintr-o zonă de carantină – de la o stână pe care o deținea – un porc infestat.

Incidentul s-ar fi petrecut în luna august, când autoritățile au decis să instaureze filtre și zonă de carantină în afara localității Murgeni, după ce au fost descoperiți mistreți infestați cu pesta porcină africană.

Localitatea Murgeni se află la 37 de km de Bârlad și 70 de km de Vaslui.