De astăzi, turiștii mai au un obiectiv pe harta instituțiilor muzeale naționale. Este vorba despre Mănăstirea Florești-Vaslui.

Aici a fost deschisă secția de istorie și artă religioasă ”Episcop Iacov Antonovici” a Muzeului Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui.

”Este un lucru fantastic pentru județul Vaslui și pentru România. Faptul că am reușit să adăugăm și noi ceva aici, deschizând această secție a muzeului județean, va aduce un plus, nu știu dacă semnificativ, însă poate fi util pentru toți aceea care vor vizita și vor veni să se roage la această mănăstire”, a spus președintele CJ, Dumitru Buzatu.

La tăierea panglicii inaugurale a participat și PS Ignatie, Episcopul Hușilor, cel care a oficiat slujba de sfințire a noului edificiu.

”Ne bucură această inițiativă, faptul că s-a deschis această secție, care unește o parte din istoria acestor meleaguri. Felicităm pe cei care s-au ostenit să pună în valoare expozițiile și sperăm ca muzeul să aibă parte de cât mai mulți vizitatori”, a spus PS Ignatie.

Ideea înființării secției externe de istorie și artă religioasă s-a născut în urmă cu șase luni, aici fiind expuse diferite cărți și obiecte de cult de o mare însemnătate pentru comunitatea creștină vasluiană.

”În 1996, această clădire era formată din câteva ziduri și o pantă, numită scări. Acum ne aflăm într-o clădire frumoasă, așa cum era Palatul Egumenic odinioară. Mă bucur că am reușit să deschidem un muzeu în această faimoasă construcție. Pentru noi, ca păstrători ai patrimoniului, este important să valorificăm ceea ce avem. Aici deținem un patrimoniu excepțional. Sunt piese prețioase, pe care vă rugăm să le admirați și să duceți pe mai departe vestea că la Mănăstirea Florești s-a deschis un muzeu”, a precizat Ramona Mocanu, directorul Muzeului Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui.

GALERIE FOTO

Articolul precedentUPDATE. O femeie a fost la un pas de decapitare din cauza unui obiect metalic căzut dintr-un TIR
Articolul următorIncendiu la Unțești: pompierii din Bârlad intervin pentru a stinge o casă cuprinsă de flăcări