Legea prevede că în prima lună din an, primarii au datoria de a adresa o scrisoare cetățenilor, prin care aceștia să fie informați în legătură cu realizările primăriei din anul precedent și cu planurile pentru anul viitor. Anul trecut, primarul Dumitru Boroș a trimis „scrisoarea anuală” în luna aprilie, în același plic fiind și deciziile de impunere, prin care fiecare contribuabil era înștiințat cu suma pe care o datorează la bugetul local.

În 2019, sumele datorate de contribuabili denumite generic „decizii de impunere”, nu au reușit decât să creeze confuzie și disconfort pentru mare parte dintre cei care au fost conștiincioși și au mers la sediul instituției în primele trei luni ale anului ca să achite creanțele bugetare. În momentul în care au primit plicurile, în luna aprilie 2019, bârlădenii care deja achitaseră sumele tipărite pe deciziile de impunere au luat cu asalt holurile primăriei, cu hârtiile în mână, cerând lămuriri dacă trebuie să achite de două ori respectivele creanțe.

De la 14.700 de lei în 2019, la 16.500 de lei în 2020!

Cele 30.000 de plicuri trimise către contribuabili în luna aprilie 2019 au costat 14.700 de lei (fără TVA), iar urmare a „confuziei” generate, instituția primăriei Bârlad nu a trimis niciun comunicat de presă mass-mediei locale, ci doar a postat pe website-ul propriu și pagina de Facebook niște comunicate care au fost distribuite doar de apropiații partidului și o parte din consilierii locali ai PNL.

Anul acesta, aceleași 30.000 de scrisori adresate bârlădenilor „smulge” din visteria locală suma de 16.500 de lei (o sută șaiseci și cinci de milioane de lei vechi), tot fără TVA. Și după cum se pare, tot cu întârziere vor ajunge, deși legea spune clar că scrisorile anuale se trimit în prima lună din an.

„Conform art. 5 din HG 1723/2004, „în prima lună a anului, primarii comunică fiecărui contribuabil, în scris, principalele activităţi de interes public desfăşurate în anul incheiat, precum şi obiectivele şi sarcinile pentru anul în curs”.

Anomalie în Scrisoarea anuală a primarului din 2019: strada pe care conducta de apă exista doar pe hârtie

Un caz aparte semnalat după recepționarea scrisorii de anul trecut, a fost legat de strada Câmpia Libertății, stradă care figura în lista Principalelor acțiuni derulate de Primăria Bârlad în anul 2018 și care era bifată ca beneficiară a unei conducte de alimentare cu apă potabilă.

La solicitarea mai multor cetățeni de pe strada mai sus amintită, reporterul Realitatea s-a deplasat la fața locului și nici vorbă de urme de lucrări pentru alimentarea cu apă a străzii. Singurele lucrări care au deranjat în trecut pietrele de pe Câmpia Libertății, au fost cele pentru conducta de gaz metan. Atât.

„E groaznic de trist! Aberant pare pleonasm cu a construi românește! Cu un copil mic, de 8 ani, s-au rupt zeci de roți la cărucior și acum, la bicicletă. A purta tocuri devine un vis pe stradă iar taximetriștii refuză strada sau te injură non-verbal, în timp ce plătești! Strada e plină de pietre, cu apă luata de pe strazile adiacente și cu becuri inexistente! Inadmisibil!”, a răbufnit E.B. .

Oamenii se întrebau, ironic, dacă nu cumva muncitorii au lucrat noaptea, în liniște, de nu i-a observat nimeni.

„Am primit scrisoare de la dl. primar av. Dumitru Boroș în care mă informează că pe strada Câmpia Libertății ,,s-au finalizat și lucrările de alimentare cu apă, reabilitare și extindere a rețelei existente”. Întreb: s-a făcut noaptea de noi nu am aflat? Domnul primar știe ce mare minciună s-a distribuit în numele său?”, spune revoltată, Daniela A., o bârlădeancă de pe strada respectivă.

Primăria Bârlad, singura instituție locală care nu mai trimite comunicate de presă

Scrisoarea anuală a rămas una dintre puținele „modalități oficiale” prin care autoritățile mai comunică cu o parte a presei locale. În afara conferințelor de presă ale primarului Dumitru Boroș, care s-au înmulțit în ultima vreme din considerente vădit electorale, și în care sunt rediscutate sistematic anumite subiecte și prezentarea unor obiective și investiții demarate pe ultima sută de metri a mandatului, administrația locală nu mai trimite comunicate de presă către redacții de ani buni de zile. Spre deosebire de celelalte instituții publice locale și județene, care respectă legea și îndatoririle.

Biroul de presă al primăriei a ales, în manieră proprie, să comunice cu cetățenii doar prin intermediul website-ului instituției (cu trafic online de vizitatori infim) și prin postări pe paginile de facebook ale edilului și ulterior distribuite de apropiați și membrii de partid sau consilierii locali din aceeași formațiune politică.

Ce nu a luat în calcul edilul și consilierii personali (plătiți „regește”) este că simpatizanții altor partide nu au acces la profilul de facebook al acestuia. Drept urmare, informațiile transmise sunt cu circuit închis. Redacția noastră a atras atenție în nenumărate rânduri cu privire la acest aspect, însă în continuare informațiile de la Primărie sunt date pe criterii de „casă”.

Articolul precedentHuși: un autoturism a luat foc în trafic – FOTO
Articolul următorTrei hoți din Tanacu, cercetați sub măsura controlului judiciar