Un tânăr de 28 de ani, originar din județul Vaslui – comuna Vinderei, a fost condamnat de autorităţile judiciare din Italia la 18 ani, 6 luni şi 20 de zile pentru o crimă comisă în anul 2013 şi urmează a fi transferat într-un penitenciar din România, în vederea executării restului de pedeapsă.

Crima comisă de Florin-Vlăduţ Ibănescu, în anul 2013, a șocat comunitatea italiană, victima sa fiind Salpietro Michelangelo, o persoană publică.

Potrivit rechizitoriului întocmit de autoritățile italiene, în noaptea de 24 spre 25 iulie 2013, Florin Vlăduț Ibănescu l-a legat pe cetățeanul italian cu cordonul unui halat, sub pretextul unui joc erotic. Salpietro Michelangelo a reușit să se dezlege iar tânărul din comuna Vinderei l-a imobilizat din nou, înfășurându-i în jurul gâtului un fir electric și un cearșaf, iar mâinile i le-a legat cu o curea.

Anchetatorii au stabilit că italianul a fost lovit cu capul și fața de obiectele de mobilier, acesta suferind un traumatism grav cu contuzii, fracturi craniene și faciale. Salpietro Michelangelo a murit prin asfixie din cauza sângelui care i-a pătruns în plămâni.

Florin Vlăduț Ibănescu a primit în primă instanță pedeapsa de 30 de ani de închisoare, pentru tâlhărie și omor intenționat. La Curtea de Apel, pedeapsa i-a fost redusă la 18 ani, 6 luni și 20 de zile, pentru că tânărul din Vinderei a recunoscut că îl imobilizase pe cetățeanul italian cu scopul de a-l tâlhări de două telefoane mobile, un lanţ din aur cu cruciuliţă, un ceas nautic, o pereche de ochelari de soare și un portofel.

Imediat după comiterea faptei, Ibănescu a fugit din Italia. El a fost prins după trei ani, în baza unui mandat de arestare european. În prezent se află într-un penitenciar din Italia.

Ministerul Justiţiei a înaintat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi o solicitare privind efectuarea demersurilor în vederea recunoaşterii hotărârii judecătoreşti pronunţată de Tribunalul din Roma şi transferul cetăţeanului român – Florin Vlăduț Ibănescu, într-un penitenciar din România.

Imediat ce va fi transferat într-un penitenciar din România, Florin Vlăduț Ibănescu va beneficia de legislația românească privind zilele de libertate câștigate prin muncă sau chiar de recursul compensatoriu.