Municipiul Bârlad a câștigat recent un proiect cu finanțare europeană, în valoare de 15.000 de euro, care prevede furnizarea de internet gratuit pe scara largă. În urmă cu două zile, a fost pusă în funcțiune o mare rețea de internet Wi-Fi, la care bârlădenii vor avea acces gratuit și care este compusă din 22 de puncte de acces.

Voucher-ul de 15.000 de euro, câștigat de Bârlad prin Proiectul WIFI4EU, trebuia folosit pentru instalarea de sisteme wi-fi în cel puțin 9 puncte cu mari aglomerări urbane. Numai că, la nivelul municipiului, suma a fost suficientă pentru acoperirea a 17 puncte cu mari aglomerări urbane, în care vor funcționa 22 de puncte de acces.

„Zonele în care s-a ales să fie furnizat internet gratuit cu ajutorul acestui voucher au fost selectate atent, în funcție, evident, de cerințele principale de calificare pentru voucherul UE, dar și de cele ale oamenilor, care frecventează des anumite locuri din Bârlad și unde și-ar dori sa aibă acces gratuit la internet. Vom acoperi, așadar, toate locurile aglomerate din oraș, de la Grădina Publică, Spital, Stadion, Parc, Centru, Piață, Cerbul de aur, Confecții și în zona liceelor din municipiu. Acest voucher l-am câștigat, după cum se știe, în luna mai și de atunci au și început lucrările de montaj și achiziția de echipamente. Acum rețeaua este funcțională în totalitate și vreau să le mulțumesc încă o dată colegilor din Primăria Bârlad care au muncit alături de mine la acest proiect”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

Din momentul anunțului privind câștigătorii de vouchere WIFI4EU și până la implementarea efectivă a proiectului trebuia să treacă cel mult 18 luni, numai că, la nivel local, rețelele actuale de fibră au permis montajul de puncte de acces mult mai repede. Reamintim că pentru acest voucher de wi-fi gratuit, Bârladul s-a bătut de la egal la egal cu municipii ca Brăila, Craiova, Bacău, Baia Mare, Curtea de Argeș, Deva, Pitești, Roman, Sighișoara, Miercurea Ciuc, etc.

Harta interactivă a punctelor de internet gratuit poate fi consultată aici:

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1uCZ0kOy_qmpPVL757nTNIdbgH36UU-BY&ll=46.22750768417509%2C27.67950469131665&z=14