Primăria Municipului Bârlad informează că, în scopul reducerii riscurilor de contaminare a personalului medical cu noul coronavirus, din fonduri de la bugetul local a fost achiziționat pentru Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad un performant dispozitiv de dezinfecție.

Acesta poartă denumirea de Robot de Dezinfecție „Hyperlight”, utilizează becuri ce emit radiații ultraviolete iar prin acțiunea acestora micro-organismele patogene sunt omorâte în maximum 15 minute. Hyperlight poate dezinfecta toate suprafețele critice întâlnite în mediul spitalicesc, cum ar fi marginile și panourile paturilor la nivelul secțiunii capului și picioarelor, monitoarele de funcții vitale, ventilatoarele mecanice, injectomatele, infuzomatele, suporturile pentru perfuzii, întrerupătoarele electrice, prizele, mânerele de la uși, geamuri și orice altă suprafață a oricarui obiect ce intră în contact cu bolnavul.
 
La nivel național, aparate similare mai există doar în 12 spitale mari, însă el este folosit intensiv de state precum China (50 de unități), Spania, Portugalia, Taiwan, Filipine sau Danemarca.
 
„Eforturile nostre sunt îndreptate, evident, și spre eliminarea tuturor riscurilor de infectare a personalului medical, aflat în prima linie în această perioadă grea. Acest robot inteligent distruge efectiv orice infecție care ar putea afecta sănătatea oamenilor, plecând de la noul coronavirus și ajungând să elimine în totalitate riscul ca cineva să plece din spital cu alte infecții. Valoarea dispozitivului este de 270.000 lei iar achiziția fost posibilă cu sprijinul membrilor Consiliului Local Municipal Bârlad, care au votat favorabil propunerea de a dota spitalul nostru cu un astfel de aparat”, a declarat primarul Dumitru Boroș.