În îndeplinirea obiectivelor prevăzute de Legea nr. 108/1999, republicata – Legea pentru înfiintarea si organizarea Inspectiei Muncii,  inspectorii de muncă au  desfăşurat în luna mai 2023 activităţi specifice urmărind respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi a securităţii şi sănătăţii în muncă.

Activitatea zilnică a inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancţionarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate, zilnic, către Inspecţia Muncii. Rezultatele obţinute la nivelul judeţului Vaslui, în activitatea de control, în domeniul relaţiilor de muncă:

În luna mai, în domeniul relațiilor de muncă la nivelul județului Vaslui au fost efectuate un număr de 103 controale care au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei.

În urma verificărilor au fost sancționați 24 angajatori, fiind aplicate 27 sancțiuni contravenționale. Valoarea totală a amenzilor in luna mai este 357.000 lei. Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse 238 de măsuri de intrare în legalitate.

În luna mai au fost sancţionati pentru muncă nedeclarată, un numar de 13 angajatori fiind identificate 16 persoane care prestau muncă nedeclarată. Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea totală a amenzilor pentru munca nedeclarată în luna mai fiind de 300.000 lei.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:

In luna mai 2023, inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate şi Sănătate în Muncă au efectuat vizite de inspectie la 59 de angajatori şi au încheiat 43 de procese verbale de  control.

In urma vizitelor de inspecţie efectuate de către inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate şi Sănătate în Muncă, în luna mai 2023 au fost constatate 124 de neconformităţi.

Pentru neregulile constatate au fost sanctionaţi un număr de 45 de angajatori, fiind aplicate 124 de sancţiuni contravenţionale.

In luna mai 2023 au fost comunicate de angajatori, un număr de 7 evenimente, în care au fost implicaţi lucrători urmând a fi finalizate cercetări în vederea stabilirii caracterului lor.

„In luna mai au fost demarate trei acţiui de control locale dispuse de conducerea I.T.M. Vaslui în cadrul cărora au fost sancţionaţi 13 angajatori, au fost aplicate 10 amenzi contravenţionate în valoare de 260.000 lei. Deasemenea, în cadrul Campaniei naţionale privind combaterea muncii nedeclarate şi angajarea ilegală a străinilor pe teritoriul ţării, inspectorii de muncă au efectuat 19 controale din care 6 controale împreună cu inspectorii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări Vaslui în urma cărora au fost trasete un număr de 9 măsuri de intrare în legalitate.” – Gheorghe Chirvase, ITM Vaslui

Sursa: Realitatea de Vaslui

Articolul precedentSituația școlară anuală a elevilor poate fi încheiată fără validarea consiliului profesoral – ORDIN
Articolul următorAccident rutier în Bârlad. Implicate, un microbuz de transport persoane și un autoturism