Ioana Maria Dobrovolschi este eleva de 10 din municipiul Vaslui. Ea a absolvit cu media maximă Liceul ”Mihail Kogălniceanu”.

Acum gândurile sale sunt canalizate pe examenul de bacalaureat, unde speră să obțină o medie foarte bună, care să o ajute la admiterea la Facultatea de Arhitectură.

Este pasionată de fotografie și drumeție, însă pictura îi aduce liniștea interioară.

Vasluianca nu o vedea ca pe o presiune media celor 4 ani de liceu, însă recunoaște că păstrarea motivației este cel mai dificil lucru de menținut la un nivel ridicat.

Sfatul unei eleve de 10 către oameni: ”Fiți umani și nu judecați pe nimeni!”

-Cum au fost cei patru ani de liceu?

-Cei patru ani de liceu într-un cuvânt înseamnă experiență. Experiența trăită în bănci, la ore, în pauze, în curtea școlii. O experiență esențială pentru oricare om.

-Cât de greu e să te menții la un nivel așa de mare?

-Cea mai grea parte în a te menține la acest nivel e păstrarea motivației, aș putea spune. Efortul pe care l-am depus pentru rezultatul meu nu ar fi existat daca n-aș fi fost în primul rând motivată. Nu a fost ușor, cred că acesta e cel mai bun răspuns pe care îl pot da.

-Ce înseamnă 10 pentru tine?

– Nu contează atât de mult acest 10 pentru mine, deci nu nota în sine, ci mai ales care a fost urmarea efortului depus de mine. Mă refer la cunoaștere. O prețuiesc foarte mult.

-E o presiune în plus faptul că ai terminat cu media 10?

-Într-adevăr, poate că lumea are așteptări foarte mari de la o persoană care a terminat cu media 10, dar eu nu văd acest lucru ca fiind o presiune neapărat.

-Cum te privesc colegii?

-Aș putea spune că ai mei colegi manifestă respect și admirație față de mine, oamenii în general sunt așa când aud că am terminat cu media 10, iar astfel îmi dau si eu seama că pentru ei e ceva nemaipomenit.

-Ce hobby-uri ai?

-Ca hobby-uri aș putea aminti fotografia și plimbările lungi pe jos. Fac distincția dintre hobby și pasiune, căci cea din urmă e o parte din mine, presupunând o implicare emoțională foarte mare. Astfel, arta e pasiunea mea. Desenul și pictura îmi bucură sufletul și mă liniștesc. Mă simt nemaipomenit de bine când creez.

-Care sunt planurile tale de viitor? La ce facultate vrei să mergi?

-Vreau să urmez Facultatea de Arhitectură. Nu îmi place sa folosesc denumirea de „planuri de viitor”, sună de parcă ar trebui să alerg după ele și aș uita să mă opresc pentru o clipă și să mă bucur pur și simplu de ce am în jur. Vreau doar să trăiesc într-un mod în care să mă simt cât mai împăcată cu mine.

-Cum vezi sistemul de educatie din România?

– Bineînțeles că există loc de o îmbunătățire, dar acest lucru nu e valabil doar în învățământ și nu doar la noi. Cert este că eu prefer să văd și părțile bune pe lângă cele mai puțin bune. Vreau să văd și binele din rău, la modul general vorbind.

-Ai de gând să rămâi în România?

– Pe perioada facultății, cred că voi rămâne în România. Însă ceva din mine îmi spune să plec când va veni timpul.

-Ce sfaturi dai colegilor mai tineri?

– Sfatul nu e valabil doar pentru colegii mai tineri. În definitiv suntem toți oameni. Fiți umani și nu judecați pe nimeni.

 

Articolul precedentStart patrulării comune la frontiera moldo-română
Articolul următorSirenele nu vor mai suna până în luna IULIE. Exercițiul „Miercurea Alarmelor”, amânat!