Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat principalele concluzii după consultările pe marginea proiectului „România Educată”. Președintele a anunțat formarea unui grup transparticic pentru trecerea la aplicarea și implementarea proiectului. 

„Vorbim de un proiect la care au participat nu mai putin de 10.000 de persoane si peste 150 de organizatii fiind direct implicate. 

În primul rand, coalitia de guvernare si a exprimat sustinerea si chiar saptamana viitoare isi va asuma prin Memorandum tintele României educate, termene pentru implementare.

Am apreciat deschiderea membrilor parlamentului, inclusiv a celor din Opozitie.

Educatia trebuie să fie sa fie baza noastra comuna de constructie si sa nu mai aiba culoare politică. Romanii asteapta mai mult consens si din pacate ce am vazut de prea multi ani au fost mutle lupte politice sterile care au afectat inclusiv educatia.

În cel mai scurt timp se va constitui un grup de lucru transpartinic pentru implementarea proiectului. 

Parlamentul trebuie sa fie un pilon central si prin această asumare poate reda increderea in alesii săi. 

Proiectul a durat mult tocmai pentru că mi-am dorit ca in România educata sa se regaseasca vocile tuturor. În anumite perioade de guvernare, nu ascund, ca educatia nu a fost pe tema acestora.
Au fost ani electoralli intensi, a urmat pandemia. Acum avem in sfarsit sansa unei discutii constructive.

Am apreciat si larga participare a societatii civile la consultarile de astazi. Le multumesc pentru implicare si consecventa.

In concluzie, consultarile imi dau incredere ca exista fereastra de oportunitate necesara pentru un demers politic in Educatie. E momentul sa trecem la implementarea proiectului.

Am insistat sa fie asigurata finantarea necesara pentru o parte din proiecte, inclusiv din PNRR.

Mă refer, de exemplu, la reducerea abandonului scolar, la sprijinirea a 2.500 de unitati scolare, mobilarea salilor de clasa, construirea de crese ,realizarea a 10 centre de invatamanat dual, retea de scoli verzi, formarea cadrelor didactice pentru predarea online”, a declarat Iohannis, miercuri, la Palatul Cotroceni.

Declarația de la ora 19.00 de la Cotroceni vine după cele trei zile de consultări pe tema proiectului „România Educată”.

Luni, 5 iulie, președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, la Cotroceni, cu liderii coaliției USR-PLUS, PNL, UDMR, premierul Florin Cîțu și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cărora le-a prezentat principalele direcții ale proiectului ”România educată”. După întâlnirea de marți, 6 iulie, cu parlamentarii din comisiile de învățământ și președinții celor două Camere, Anca Dragu, de la Senat, și Ludovic Orban, de la Camera Deputaților, a urmat ultima zi de consultări. Miercuri, 7 iulie 2021, a avut loc cea de-a treia întrevedere programată cu partenerii de dialog social din zona educației și cu reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale implicate în Proiectul „România Educată”.

Sunt modificări importante în educația preuniversitară, prevăzute de proiectul ”România educată”, după discuțiile de luni, de la Palatul Cotroceni, între președintele Kalus Iohannis și liderii coaliției. Una dintre ele este aceea că liceele vor putea să-și organizeze examene de admitere dacă cererea depășește oferta, ceea ce amintește de sistemul mai vechi al „treptei I”.

Schimbări majore în programul ”România educată”: revine examenul de admitere în liceele în care este concurență și se reorganizează Inspectoratele Școlare

Articolul precedentCoVid-19, 7 iulie: 60 cazuri noi, două decese, 56 pacienți în ATI
Articolul următorStarea de alertă în România, prelungită încă o lună