Ministrul italian al Sănătăţii, Roberto Speranza, a anunţat vineri că a semnat un ordin care instituie carantina pentru persoanele care au călătorit în România şi Bulgaria în ultimele 14 zile. Măsura este valabilă până pe 31 iulie.

Decizia, potrivit oficialului italian, are drept scop prevenirea creşterii numărului de cazuri de COVID-19 importate în penisnulă, transmite Reuters.

„Virusul nu este înfrânt şi continuă să circule. Din acest motiv trebuie să fim în continuare precauţi”, a explicat ministrul italian într-o postare pe Facebook. El a precizat că măsura este deja în vigoare pentru cei care vin din state non-UE și non-Schengen.

 

Ambasada României în Italia a publicat restricțiile de intrare în țară :

  • Începând cu data de 24 iulie 2020, persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile anterioare sosirii în Italia sunt supuse obligației de autoizolare și de supraveghere medicală pentru o perioadă de 14 zile.
  • Începând cu 9 iulie, oricine intră în Italia din străinătate este obligat să prezinte transportatorului sau forțelor de poliție în caz de control, o declarație pe proprie răspundere conform formularului care poate fi descărcat aici.
  • În cazul persoanelor care sosesc din România, acestea vor trebui să specifice în detaliu în declarația pe propria răspundere locul în care vor petrece perioada de supraveghere sanitară și izolare la domiciliu, mijlocul de transport privat prin care vor merge la acea adresă și un număr de telefon la care pot fi contactate în această perioadă (inclusiv un număr de telefon mobil). De asemenea, transportatorii trebuie să măsoare temperatura pasagerilor și să nu permită călătoria celor depistați cu stare febrilă.
    Persoanele care, la sosirea din România în Italia cu un mijloc de transport în comun, nu pot să se deplaseze cu un mijloc de transport privat la adresa la care vor efectua izolarea la domiciliu, indicată în declarația pe propria răspundere, vor trebui să efectueze carantina într-o locație stabilită de Protecția Civilă, pe cheltuială proprie. Acestea trebuie să comunice cu celeritate apariția unor eventuale simptome de Covid-19 Direcției de Sănătate Publică.
    În mod asemănător, persoanele fizice care sosesc din România în Italia cu un mijloc de transport privat sunt obligate să comunice imediat propria intrare pe teritoriul italian Departamentului de Prevenție din cadrul Direcției de Sănătate Publică locală. Acestea vor fi supuse măsurii de supraveghere sanitară și de izolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, la adresa comunicată Direcției de Sănătate Publică și vor trebui să semnaleze cu celeritate apariția unor eventuale simptome de Covid-19.

  • Până la 31 iulie este interzisă sosirea în Italia pentru persoanele care, în cele 14 zile anterioare, s-au aflat sau au tranzitat în: Armenia, Bahrein, Bangladesh, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Chile, Kosovo, Kuwait, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Oman, Panama, Peru, Republica Dominicană, Serbia.

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

  • Sunt prevăzute următoarele excepții:
    • echipaje ale mijloacelor de transport;
    • personal navigant;
    • persoane care se deplasează din motive de muncă dovedite, dacă sunt cetățeni sau rezidenți ai următoarelor țări: Italia, Austria, Belgia, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția, Andorra, Principatul Monaco, Republica San Marino, Statul Vatican, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord);
    • personal sanitar care intră în Italia în scopul exercitării profesiilor sanitare;
    • lucrători transfrontalieri care intră și ies pentru a merge la muncă și pentru a se întoarce acasă;
    • personal din cadrul companiilor cu sediul principal sau secundar în Italia care se întoarce în Italia după deplasări în străinătate din motive de muncă, pentru o perioadă de maxim 120 de ore (5 zile);
    • deplasări din și spre Republica San Marino și Statul Vatican;
    • funcționari și agenți ai Uniunii Europene, ai organizațiilor internaționale, personal al misiunilor diplomatice și al consulatelor, personal militar care își exercitează funcția;
    • elevi și studenți care frecventează un curs de studiu într-un alt stat decât cel în care trăiesc și se întorc acasă cel puțin o dată pe săptămână;
    • ședere de scurtă durată în Italia (până la 120 de ore totale) din motive de muncă, sănătate sau urgență absolută;
    • tranzit aeroportuar;
    • tranzit pentru o durată de maxim 36 de ore pentru a ajunge în țara de reședință.
  • Se recomandă, înainte de a efectua o călătorie în străinătate, să verificați regulile stabilite în țara de destinație și în eventualele țări de tranzit. Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați secțiunea dedicată de pe site-ul Ministerului italian al Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale (informații disponibile inclusiv în limba română).
Articolul precedentVIDEO Ce mesaj are Ludovic Orban pentru PSD după ce i-a făcut public numărul personal de telefon
Articolul următorPeste 500 de tone de deșeuri periculoase, descoperite de polițiști în primele șase lui ale anului