În perioada Septembrie 2016 – Septembrie 2018, maiorul Marian Panfil din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui a fost detașat în serviciul OrganizațieiNațiunilor Unite în Republica Mali pentru a participa la Misiunea Multinațională Integrată de Stabilizare din Mali (MINUSMA).

În luna Noiembrie 2016, în urma unui examen organizat de către Serviciul de Selecție și Recrutare al ONU, Mr. Panfil Marian a fost acreditat să execute evaluări operaționale ale unităților propuse pentru rotire, înaintea dislocării lor în zona de misiune. Acest tip de evaluări au loc în țările de origine ale unităților și se desfășoară în conformitate cu procedurile de lucru specifice ale ONU.
Ofițerul a participat la cinci misiuni de evaluare operaționale, fiind membru în cadrul echipei de evaluare a unităților de poliție constituite ale Rep. Bangladesh în anul 2017, iar ulterior, șef de echipă în alte patru astfel de misiuni în Rep. Nigeria (2017, 2018), Rep. Benin (2018) și Rep. Burkina Faso (2018).
De asemenea, pe durata turului de serviciu, Mr. Panfil Marian a fost selecționat de către conducerea Componentei de Poliție a MINUSMA să participe la două cursuri de formare profesională destinate personalului ONU, care s-au desfășurat în localitatea Entebbe, Rep. Uganda (2018) la RSCE și loc. Vicenza, Rep. Italia (2016) la CoESPU.
Ofițerul a activat în această perioadă ca expert în domeniul ordinii publice, la cartierul general al misiunii cu sediul în localitatea Bamako, în cadrul Biroului de Operații al Componentei de Poliție a MINUSMA.
Printre responsabilitățile avute de către acesta în teatrul de operații se pot enumera organizarea, conducerea/coordonarea și executarea de misiuni operative în zone cu grad de risc ridicat (patrulări comune cu forțele maliene de securitate, escorte VIP, protejarea personalului populației locale și a personalului ONU pe durata unor activități evaluate ca având grad de risc ridicat, etc.); coordonarea unităților de poliție constituite, acordarea de consiliere și sprijin de specialitate comandamentului acestor unități pentru buna executare a misiunilor încredințate; organizarea și conducerea de sesiuni de formare profesională pentru efectivele acestor unități pentru a asigura un nivel de pregătire corespunzător exigențelor organizației; realizarea de inspecții lunare cu privire la capacitatea operațională a unităților de poliție constituite.
Pentru activitățile desfășurate și modul în care și-a îndeplinit misiunile încredințate, ofițerul a primit medalia ONU pentru serviciu în cadrul MINUSMA.

Articolul precedentLa volan fără permis şi sub influenţa băuturilor alcoolice
Articolul următorDocumente de identitate false descoperite ascunse într-un autoturism, sub preș