Colegiul Agricol ”Dimitrie Cantemir” Huși va fi preluat din anul școlar viitor de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Liceul hușean va primi finanțare de la MADR pentru implementarea unor investiții și cheltuieli materiale destinate a crește calitatea actului de învățământ și nivelului de pregătire a elevilor.

Cu bani guvernamentali urmează a fi finanțate, între altele, construcții agricole și zootehnice, dar și achiziționarea de combine, tractoare și echipamente de lucru specifice, mijloace de transport, echipamente pentru irigații, motoare și alte tipuri de echipamente pentru dotarea laboratoarelor didactice și a atelierelor mecanice, animale vii și echipamente specifice activității în zootehnie și medicină veterinară, echipamente de procesare destinate practicii elevilor.

Liceele din program vor primi finanțare pentru înființarea de plantații pomicole, viticole, sere, solarii și răsadnițe și construirea de cantine, internate, săli de sport.

De asemenea, vor primi în folosință o suprafață de teren de minimum 10 ha pentru constituirea loturilor didactice.

Practica de specialitate a liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol se va asigura cu sprijinul unităților subordonate MADR, în colaborare cu inspectoratele școlare județene.

”În cele din urmă, s-a reușit încheierea unei colaborări între Ministerul Ecucației și cel al Agriculturii în vederea pregătirii tinerilor specialiști, acesta fiind o mare realizare a Guvernului României. Prin realizarea acestor investiții, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale urmărește să creeze condițiile necesare pentru a atrage cât mai mulți elevi în cadrul acestei forme de învățământ, de asigurare a forței de muncă tânără în agricultură, cu un nivel corespunzător de pregătire profesională, astfel încât să răspundem cerințelor actuale și de perspectivă ale sectorul agricol. Principalii beneficiari ai acestei inițiative a MADR sunt fermierii români, care au neapărată nevoie de specialiști. Și în agricultură, ca în orice alt domeniu, tehnologia evoluează și ne trebuie specialiști care să folosească utilajele și tehnicile agricole moderne”, a declarat senatorul de Vaslui Doina Silistru, președinta Comisiei pentru Agricultură din Senatul României.

Colegiul Agricol din Huși are 5 clase cu profil, două pentru tehnicieni în horticultură și una pentru tehnicieni în agricultură și alte două clase, tehnicieni în domeniul industriei alimentare.

Articolul precedentO vasluiancă a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu DNA Iași: 3 ani cu suspendare
Articolul următorAna Rinder este manager cu acte la Spitalul Județean de Urgență Vaslui