Peste o mie de copii au participat la ediția din acest an a Festivalului interjudețean ”Datina”.

”Datina”, un festival care a devenit un eveniment important în peisajul cultural vasluian în luna decembrie, s-a dovedit a fi necesar nu doar pentru a marca sărbătoarea Naşterii Domnului, dar și pentru a arăta că elevii și tinerii sunt preocupați de promovarea trăirii autentice românești, a zestrei de cântece, tradiţii şi obiceiuri care trebuie transmise mai departe, în stare nealterată. Mai mult, acesta este un eveniment care a oferit publicului ocazia extraordinară de a retrăi atmosfera de odinioară din preajma sărbătorilor de iarnă.
”Suntem mulțumiți că elevii vasluieni duc mai departe zestrea din străbuni, comoara neamului nostru românesc, iar în lada de zestre a neamului sunt și tradițiile de Crăciun și Anul Nou”, a spus Nastica Olaru, unul dintre organizatorii Festivalului.
Peste o mie de elevi din județul Vaslui s-au perindat prin Școala ”Constantin Parfene”, membrii juriului fiind încântați de calitatea interpretativă a copiilor.
”Primim, an de an, tot mai mulți colindători, gândindu-ne că peste ani, atunci când vor avea familii, vor împărtăși colindele, obiceiurile de iarnă, tradițiile, copiilor lor. Aceste minunate creații populare, păstrate din generație în generație, au răsunat fără întrerupere în casele creștinilor și reprezintă, fără tăgadă, cele mai vechi forme de manifestare a folclorului religios românesc”, a mai spus Nastica Olaru.
Festivalul Datina a avut și o participare indirectă, la care elevi din alte județe au concurat cu ajutorul unei filmări, cu durata de maximum cinci minute, care să prezinte un obicei specific sărbătorilor de iarnă.
Evenimentul a fost organizat de Școala ”Constantin Parfene” și Palatul Copiilor, cu susținerea Inspectoratului Școlar Județean Vaslui.

Articolul precedentCSM Vaslui s-a oprit în sferturi
Articolul următorBârladul, riscă să rămână fără transport în comun: Vertrantis cere rezilierea contractului!