Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunţat că România va beneficia de 2 miliarde de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă şi canalizare, astfel încât un milion de români să se conecteze la reţea. În prezent, unul din patru locuitori nu are acces la sistemul public de alimentare cu apă, iar aproximativ 40% din populaţie nu este racordată la canalizare.
Deşi, datorită fondurilor europene atrase prin POIM, gradul de colectare a apei uzate a crescut semnificativ, încă nu s-a ajuns la standardele propuse pentru 2025. În acest context, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a transmis către Ministerul Finanţelor cea de-a patra cerere de plată din Programul Dezvoltare Durabilă (2021-2027), pentru rambursarea unei tranşe de 215,44 milioane de euro. Aceste fonduri sunt destinate proiectelor de extindere şi modernizare a reţelelor de apă-canal, precum şi pentru alte iniţiative de mediu, inclusiv economie circulară, adaptare la schimbările climatice şi prevenirea riscurilor.
Cu o alocare de peste 4 miliarde de euro din fonduri europene, Programul Dezvoltare Durabilă se axează pe patru direcţii strategice: modernizarea infrastructurii de apă, tranziţia către economia circulară, protecţia mediului şi creşterea eficienţei energetice pentru reducerea emisiilor cu efect de seră. Până în prezent, s-au transmis cereri de plată care totalizează aproape 592 de milioane de euro, reprezentând cheltuieli eligibile ale proiectelor aflate deja în derulare.
Potrivit oficialilor MIPE, în perioada următoare se vor încheia contracte care vor duce la realizarea a peste 4.000 de kilometri de reţele noi sau reabilitate, având drept scop racordarea a încă un milion de români la sistemul public de apă-canalizare. Pe lângă aceste proiecte finanţate prin Politica de coeziune, sunt prevăzute și investiţii suplimentare prin PNRR.
Două idei de titluri, cu majuscule:
- 2 MILIARDE DE EURO PENTRU APA ȘI CANALIZAREA ROMÂNIEI
- UN SFERT DIN ROMÂNI ÎNCĂ FĂRĂ ACCES LA APĂ POTABILĂ
Sursa: Newsinn