Scene greu de digerat pentru trecătorii din Bârlad, ieri în jurul prânzului, în vecinătatea Primăriei, acolo unde un bărbat era prăbușit la pământ, nu avea puls, iar un voluntar SMURD îi aplica manevrele de resuscitare. În tot acest timp, deși voluntarul le-a cerut în mod expres celor din jur, nimeni nu a sunat la 112, cu toate că trecuseră mai bine de zece minute de la începerea manevrelor salvatoare.

Nepăsarea a ajuns la cote maxime. Un bărbat în vârstă de aproximativ 40 de ani, a căzut pe stradă, în spatele Primăriei Bârlad și a stat inconștient până când un voluntar SMURD aflat în timpul liber, a sărit să-l ajute. Mai multe persoane au trecut pe lângă bărbatul prăbușit la pământ, dar l-au privit cu nepăsare.

Alexandru Rotaru, voluntar SMURD, a observat că persoana căzută se află în dificultate și i-a sărit în ajutor. Imediat ce i-a controlat semnele vitale și a văzut că victima nu are puls, a început manevrele de resuscitare, solicitând martorilor să sune la numărul unic de urgență 112 și să solicite ajutor medical.

La mai bine de zece minute de când voluntarul SMURD începuse să aplice victimei manevrele de resuscitare, a constatat că nimeni din cei prezenți nu sunase în dispeceratul 112 pentru a solicita ajutor medical.

La insistențele acestuia, în cele din urmă cineva a sunat și în șapte minute de la apel, la fața locului a fost trimisă o ambulanță cu medic din cadrul SAJ Vaslui, care a continuat manevrele salvatoare până când bărbatului i-a revenit pulsul și a putut fi transportat la Unitatea Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal de Urgențe „Elena Beldiman” Bârlad.

Aici a fost supus investigațiilor. Conform informațiilor din cadrul UPU, bărbatul nu respiră singur – este ajutat de aparate, dar are activitate electrică cardiacă.

„Este vorba despre un bărbat de aproximativ 40 de ani, a fost în stop cardio-respirator, resuscitat. Se presupune că e vorba de o tulburare de ritm, nu sunt leziuni intracerebrale de accident vascular cerebral. Bărbatul este intubat orotraheal, ventilat mecanic, deocamdată stabil”, ne-a declarat dr.Angelica Gramaticu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal de Urgență „Elena Beldiman” din Bârlad.

Bărbatul urmează să fie internat cel mai probabil pe secția de Cardiologie a spitalului din Bârlad.

Articolul precedentSe cunosc câștigătorii de la concursul de pictură din cadrul Târgului Meșterilor Populari
Articolul următorDumitru Buzatu, supărat pe Realitatea Tv pentru că i-a reproșat de școlile cu wc-uri în curte – VIDEO