Noua ordonanță din energie scumpește chiriile pentru românii care închiriază la negru! Asta din cauza unui amendament care schimbă complet situația actuală și permite aplicarea plafonării doar pentru un singur loc de consum.

 

Clienţii vulnerabili, care se încadrează la cel mai mic tarif, îşi vor păstra acest privilegiu doar dacă depun la furnizori declaraţii pe propria răspundere despre situația lor.

Şi cei care au două sau mai multe case trebuie să precizeze tot prin declaraţii pentru care dintre adrese preferă preţul plafonat. Iar chiriaşii pot evita să plătească preţul maximal doar dacă înregistrează pe numele lor contractele pentru furnizarea energiei.

 

Principala modificare pe care o aduce ordonanţa privind energia este că din ianuarie factura se va putea calcula pe baza indexului, iar acesta va trebui trimis de fiecare consumator. Într-o lună în care indexul nu este înregistrat în sistem, factura va fi o medie a ultimelor trei luni.

Până la finalul anului, clienţii casnici care se încadrează în categoriile vulnerabile, adică au aparate medicale, trei copii sau sunt familii cu un singur părinte, trebuie să depună la furnizor o declaraţie pe propria răspundere. În caz contrar, nu vor beneficia de preţul de 0,68 de lei pe kilowatt, pentru tot consumul. Furnizorii spun că nu au cum să verifice autenticitatea acestor declaraţii.

Articolul precedentAu fost aprobate proiecte în valoare de 25 de milioane de euro pentru stimularea inovării și dezvoltării tehnologice în România
Articolul următorCum va fi vremea de Crăciun – prognoza meteo pe o lună. Zonele lovite de ninsori și frig