Cercetătorii din sudul Finlandei au descoperit o nouă variantă „unică” a coronavirusului. Oamenii de știință din Helsinki au declarat că varianta, denumită Fin-796H, afișează câteva mutații descoperite anterior în variantele britanice și sud-africane ale virusului, dar într-o combinație numită „unică”.

„Varianta a fost descoperită la un pacient săptămâna trecută, astfel încât detaliile despre infecțiozitatea și rezistența potențială a acestei tulpini la vaccinuri nu sunt încă cunoscute”, a declarat cercetătorul Taru Meri, cercetător al Vita Laboratories, potrivit yle.fi

Este puțin probabil ca varianta să apară în Finlanda din cauza ratelor relativ mici de infecție cu coronavirus din țară, a spus Meri.

Ilkka Julkunen , profesor de virologie la Universitatea din Turku, a declarat pentru Yle că, pe baza informațiilor disponibile, apariția variantei nu a fost o preocupare majoră.

„Nu aș fi încă îngrijorat, deoarece nu avem informații clare că această nouă tulpină ar putea fi mai ușor de transmis sau că ar afecta protecția imunitară cauzată de faptul că am avut deja virusul sau că am primit o vaccinare”, a spus el. 

Petri Auvinen , director de cercetare al Institutului de Biotehnologie al Universității din Helsinki, a declarat că găsirea de noi variante ale coronavirusului este pur și simplu „o chestiune de timp”.

„Cu toate acestea, noua variantă descoperită diferă de așteptări prin faptul că nu seamănă genetic cu nicio altă variantă cunoscută”, a spus el.

Testele PCR pot să nu fie eficiente, avertizează experții

Laboratoarele Vita consideră că descoperirea noii variante este semnificativă, deoarece este posibil să nu apară în testele PCR pentru coronavirus care caută secvențe genetice specifice în ARN-ul virusului.

Dacă testul PCR este capabil să identifice doar anumite părți ale codului respectiv, atunci un virus mutant poate scăpa de detectare. Prin urmare, testele PCR caută adesea cel puțin două secțiuni diferite.

„Incapacitatea testelor de a-l recunoaște, ceea ce înseamnă că aceste mutații au apărut în secțiunea pe care se bazează testul PCR, este cea mai importantă informație despre această variantă în acest moment”, a spus cercetătorul clinic Taru Meri.

Până în prezent, 450 de cazuri de variante de coronavirus au fost raportate în Finlanda, potrivit lui Taneli Puumalainen , șeful controlului bolilor infecțioase la THL. Dintre acestea, 422 au fost varianta britanică, 22 varianta sud-africană și un caz a implicat varianta braziliană a virusului.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

Articolul precedentSTUDIU: Un antiviral nazal testat pe dihori poate preveni infecția cu noul coronavirus la oameni
Articolul următorAntibioticele NU sunt o soluție în tratarea COVID-19. Nu există vreun tratament demonstrat care scade riscul infecției