Artenie R., pădurar în cadrul Ocolului Silvic Brodoc – Direcția Silvică Vaslui, a fost vineri seară victima unei agresiuni grave, în afară fondului forestier, acesta fiind atacat de aproximativ 20 de membri ai unei grupări specializate în tăierea ilegală de arbori în pădurile de stat și cele private.

Pădurarul a fost înconjurat vineri seară de membrii grupării infracționale pe rază localității Valea Mare – Negrești, fiind amenințat cu o sabie și lovit în zona capului și a picioarelor, provocându-i numeroase echimoze în zona capului și fracturi multiple la un picior.

Victima agresiunii a fost transportată de urgență la Spitalul Clinic de Urgență ”Sf. Spiridon” din Iași, fiind în prezent în stare stabilă, urmând că pădurarul să fie supus unor intervenții chirurgicale. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va oferi întregul sprijin pădurarului, pentru refacerea fizică și psihică, în urmă traumelor suferite.

Polițiștii I.P.J. Vaslui și procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui efectuează cercetări pentru identificarea agresorilor și aplicarea măsurilor legale. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva acordă întregul sprijin organelor de cercetare penală pentru analiză cu celeritate și soluționarea legală a acestui caz grav de agresiune.

De precizat este că agresiunea a avut loc la o zi după ce Artenie R., împreună cu alți doi angajați ai Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și patru jandarmi, au surprins într-o pădure mai mulți membri ai grupării infracționale respective cu o căruță cu lemne tăiate ilegale, fiind aplicate măsurile legale, inclusiv confiscarea atelajului hipo, a lemnelor tăiate ilegale și a unui motoferastrau. Pădurea respectivă este una privată, fiind preluată în pază de către Direcția Silvică Vaslui, în urmă aplicării prevederilor articolului 16 din Legea 46/2008 – Codul Silvic. În ultimele două săptămâni, angajații Romsilva și jandarmii au efectuat opt acțiuni de prevenire a tăierilor ilegale în zona respectivă.

Acesta este al treilea caz din acest an în care personalul silvic al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva este agresat de către grupări infracționale specializate în tăieri ilegale în păduri de stat sau private, pentru că sunt împiedicate să sustragă ilegal lemn din păduri, alte două cazuri similare fiind înregistrate în județele Caraș – Severin și Suceava.

În primele șase luni ale anului au fost înregistrate alte 20 de agresiuni asupra personalului Romsilva, iar în ultimii cinci ani au fost agresați de infractori alți 157 de angajați ai Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

În urmă controalelor efectuate de personalul Romsilva, în ultimii cinci ani au fost constatate 7.301 infracțiuni silvice.

Angajații Romsilva au efectuat în prima jumătate a anului 45.862 de acțiuni de control la circulația materialului lemnos, unele împreună cu polițiști și jandarmi, fiind constatate 813 infracțiuni silvice și 6.118 contravenții silvice, în urmă controalelor volumul tăierilor ilegale în pădurile de stat scăzând cu 19,67%.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare păduri proprietatea publică a statului și asigura servicii silvice pe baze contractuale pentru aproximativ 1 milion de hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.

Articolul precedentUn bolnav psihic s-a urcat pe un stâlp electric. Pompierii din Bârlad chemați să intervină
Articolul următorAccident spectaculos pe DE 581, în apropiere de Bârlad