Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui a avut loc Simpozionului științific „Personalități vasluiene ale Marii Uniri”. Activitatea s-a desfășurat în Sala „Arta” a muzeului vasluian.

Această amplă manifestare cultural-științifică a fost dedicată Centenarului Marii Uniri, Tratatelor și Conferinței de pace de la Paris (1919 – 1920), precum și personalităților României Mari, activitățile fiind înscrise în Programul Centenarul României Mari al Muzeului din Vaslui.

Deschiderea activităților a debutat cu susținerea unui microrecital de către elevii Ansamblului vocal – instrumental „Izvorașul” de la Palatul Copiilor Vaslui, coordonați de prof. Dănuț Barzu.

Imagine

”Simpozionul științific „Personalități vasluiene ale Marii Uniri” și-a propus – prin temele abordate – să evidențieze importanța realizării Marii Uniri a românilor de la 1 Decembrie 1918, rolul Armatei Române și a unor personalități de seamă în lupta pentru desăvârșirea acestui ideal național și, nu în ultimul rând, să pună accent pe contribuția unor oameni de seamă din zona actualului județ Vaslui la făurirea statului național unitar român”, a declarat istoricul Laurențiu Chiriac, de la Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui.

Imagine

Au susținut comunicări Prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, care a vorbit despre Conferința și Tratatele de Pace de la Paris (1919 – 1920), cercetător științific dr. Corneliu Ciucanu, de la Centrul de Istorie și Civilizație Europeană Iași al Academiei Române, care a evocat o serie de ”Personalități ale Marii Uniri de la 1918”, Col. (r.) dr. Mircea Tănase, de la Fundația „Mareșal Alexandru Averescu” Buzău, care a aminit de Campania Armatei Române în Ungaria (1919 – 1920), Dr. Costin Scurtu, de la Muzeul Național Militar „Regele Ferdinand I”, Filiala Constanța, ce l-a evocat pe Nicolae Dăscălescum, la datorie pentru împlinirea dezideratului Unirii tuturor românilor în secolul XX, dr. Laurențiu Chiriac, de la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, care a prezentat ”Personalități vasluiene ale Marii Uniri de la 1918”.

În încheierea activităților a avut loc un recital de gală susținut de către elevii Coralei Fantasia din Vaslui, dirijați de prof. Vasile Negură.

Imagine

Articolul precedentObiectiv atins de Hușana Huși, după prima parte a Ligii 3 la fotbal
Articolul următorHoceni, comuna cu cel mai mare procentaj pentru PSD