În perioada septembrie 2022 – martie 2023, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui împreună cu jandarmii Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, vor derula activități specifice, de informare și educativ-preventive, în unitățile de învățământ din județul Vaslui, sub sloganul „AZI ABSENT – MÂINE DELINCVENT. RESPONSABILIZEAZĂ-TE! ”

Asigurarea unui mediu școlar sigur, protejat de diferitele forme de manifestare a criminalității, este o prioritate pentru Poliția Română, mai ales că siguranţa şcolară constituie una dintre principalele condiţii pentru existenţa unui învăţământ preuniversitar de calitate.

 Absenteismul și abandonul școlar reprezintă primii pași spre delincvența juvenilă. Delincvența juvenilă este un element al criminalității, cauzele fiind tot mai diversificate, cunoscând totodată multe forme noi de manifestare. De cele mai multe ori devianța și delincvența aduc atingere unor valori sociale care sunt recunoscute, garantate și apărate de lege, cele două având o motivație de ordin bio-psiho-social.

În complexitatea fenomenului, factorii care generează și întrețin fenomenul delincvenței, se numără personalitatea copilului, tulburările de comportament (fuga de acasă; vagabondaj), carențele de afectivitate, disfuncții ale mediului familial, modele comportamentale negative ale grupului de prieteni, neglijare societală- sărăcia (lipsa de acces a copiilor la educație, viața în condiții care nu permit satisfacerea nevoilor primare, sărăcia transgenerațională).

Acțiunea comună a instituțiilor în strânsă cooperare cu profesorii și implicarea esențială a părinţilor, trebuie să fie legată de prevenirea şi combaterea atitudinilor ce încurajează manifestările violenţei sub toate formele sale, fiind incluse aici și celelalte tendințe negative a vârstei minorității: consumul de alcool și consum de substanțe psihoactive, traficul de droguri, furturile, toate fiind regăsite în statisticile legate de delincvenţa juvenilă.

În acest context, prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar şi zona adiacentă, constituie o preocupare prioritară la nivelul instituţiilor statului român având atribuţii legale în materie, autorităţi centrale şi locale, poliţie şi jandarmerie, toate urmărind prin demersurile lor să vină în sprijinul şcolii, părinţilor şi elevilor.

Totodată, absenteismul școlar este un fenomen social îngrijorător de frecvent în ultimii ani. Absenteismul este diferit de fuga de la școală, în cazul absenteismului elevul nu lipsește de la o anumită oră anume din programa școlară, ci pleacă de acasă ca și cum ar merge la școală, însă își petrece întreaga zi în alte locuri. De multe ori elevul se integrează într-un grup de elevi care lipsesc și ei de la școală. Principalul risc implicat de acel comportament îl reprezintă activitățile pe care le face adolescentul, în cadrul grupului, lipsind zile întregi de la școală.

Campania urmărește creșterea nivelului de siguranță a elevilor din unitățile de învățământ liceal de la nivelul județului Vaslui și totodată eficientizarea modului de acțiune în domeniul prevenirii violenței fizice și psihologice (bullying) care se manifestă în unitățile de învățământ preuniversitar, combaterea delincvenței juvenile și prevenirea victimizării minorilor.

Este adresat elevilor de liceu din unităților de învățământ de pe raza judeţului Vaslui și cadrelor didactice din aceste unități de învățământ.

Principalele obiective urmărite:

  • Derularea unor activități de informare privind răspunderea legală a minorilor și consecințele săvârșirii unor fapte de natură penală, bullyingul;
  • Identificarea elevilor aflați în situații de risc (absenteism, respectiv abandon școlar) și desfășurarea de activități specifice;
  • Derularea unor activități educativ-preventive care să vizeze dezvoltarea comportamentului asertiv și abilităților non-violente de gestionare a conflictelor în rândul elevilor.
  • Desfășurarea de activități atât în unități de învățământ cât și în zona adiacentă acesteia.

Ieri, 27 septembrie 2022, polițiștii Biroului Siguranța Școlară, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, și cei din cadrul Biroului de Ordine Publică al Poliției Municipiului Vaslui, cu sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui, au desfășurat activități informativ-preventive, la Liceul „Ștefan Procopiu” din municipiul Vaslui, pentru informarea și conștientizarea elevilor din ciclul liceal cu privire la efectele nocive ale consumului de substanțe psihoactive, precum și necesitatea implicării în prevenirea situațiilor în care aceștia pot deveni victime sau autori ale unor infracțiuni și combaterea absenteismului școlar.

Celor peste 200 de elevi prezenți la activități le-au fost transmise recomandări și sfaturi preventive referitoare la necesitatea respectării programului școlar și a conduitei în societate.

Totodată, s-a acționat în scopul instruirii personalului comercial al agenților economici cu privire la reglementările legale pe care trebuie să le respecte, în special când au clienți minori, reinstruirea cu privire la interdicția de a comercializa băuturi alcoolice și țigări către minori, fiind verificați agenții comerciali din vecinătatea unității de învațământ.

Sursa: Realitatea de Vaslui

Articolul precedentMinisterul Dezvoltării a semnat încă 30 de contracte de finanțare, prin PNRR, pentru construcția de creșe
Articolul următorPolițiștii au reținut trei scandalagii care au bătut un bărbat din Drâxeni