Nicu Mocanu, polițistul din Todirești care în luna noiembrie 2019 a fost vizat de percheziții într-un dosar instrumentat de DIICOT, bănuit de comiterea faptelor de șantaj, luare de mită și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, a fost trimis în judecată.

Agentul, care activa în cadrul IPJ Vaslui la Postul de Poliție Todirești, este acuzat că în perioada martie – decembrie 2018, a instalat într-un calculator la care avea acces atât el cât și o persoană vătămată (fosta iubită), o aplicație de tip keylogger care efectua capturi de ecran și înregistra toate tastele apăsate. Astfel, el a reușit să obțină date personale, acces la diferite conturi și accesul la conversațiile purtate de persoana respectivă.

Polițistul s-a logat ulterior pe conturile persoanei vătămate de unde a extras date confidențiale și anumite informații, pe care mai apoi le-a folosit împotriva acesteia, amenințând-o că dacă nu se va comporta în sensul dorit, adică să se împace cu el, le va transmite către presă, motivând că fac obiectul unor infracțiuni penale.

„La data de 13 februarie 2020, ofiterii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Judeţean Anticorupţie Vaslui au finalizat cercetările iar procurorul din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vaslui a întocmit rechizitoriul într-un dosar penal prin care a dispus trimiterea în judecată în stare de arest la domiciliu, a unui inculpat, agent de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui – Postul de Poliție Todirești, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de luare de mită, două infracțiuni de șantaj, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, accesul ilegal la un sistem informatic, transferul neautorizat de date informatice, interceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice, toate cu aplic. art. 38 alin. 1 C.p.”, au precizat procurorii DIICOT.

Mai mult, în luna martie 2019, inculpatul a solicitat și a primit de la o persoană din comuna Dumești, jud. Vaslui, o sumă de bani (200 de lei) în legătură cu îndeplinirea unui act contrar îndatoririlor sale de serviciu, respectiv pentru a nu lua măsurile legale cu privire la aplicarea de sancțiuni contravenționale privind nereguli constatate la sediul unui magazin administrat de acesta.

Dosarul va fi înaintat  Tribunalului Vaslui, care urmează a se pronunţa cu privire la vinovăţia inculpatului în cauză. Agentul Mocanu se află sub măsura arestului la domiciliu.

Trecut tumultuos al agentului Mocanu: dosare penale pentru conducere în stare de ebrietate, bătăi…

Polițistul Nicu Mocanu s-a mai ales cu un dosar penal în 2014 când a fost depistat de un echipaj de poliție rutieră, conducând în stare de ebrietate pe raza municipiului Iași. A primit doar 1 an de închisoare cu suspendare după ce a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii.

La un an distanță, în 2015, deși se afla sub incidența unui termen de supraveghere, agentul Nicu Mocanu a fost implicat într-un alt dosar după ce împreună cu un grup de prieteni s-a bătut în localitatea Țibănești, județul Iași. Totul a plecat de la o remarcă a unui tânăr cu handicap(orb), care a fost stropit cu bere de unul dintre prietenii polițistului și crezând că e vorba de cei care îl însoțeau a spus „Ce faci, băi?”. Deranjat de întrebare, crezând că îi este adresată, prietenul polițistului Mocanu l-a luat la bătaie pe tânărul orb. Conflictul a escaladat, iscându-se o bătaie generală, în urma căreia prietenii tânărului cu handicap au fost transportați cu ambulanțele la spitalul din Iași.

Dosarul a ajuns apoi pe rolul Judecătoriei Iași, însă pe durata procesului părțile vătămate și-au retras plângerile. Polițistul Nicu Mocanu a fost condamnat din nou, la 8 luni de închisoare, cu suspendare.

Contrar celor două condamnări, agentul Mocanu a continuat să profeseze.

Articolul precedent„Din inimă, pentru inimă”, de Valentine’s Day, din partea pompierilor voluntari de la ISU Bârlad
Articolul următorActivitate seismică intensă în zonele Vaslui-Vrancea-Buzău: 7 cutremure într-o singură zi