Miniștrii Educației Monica Anisie și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, au anunțat, astăzi, într-o conferință comună de presă, mult-așteptatele măsuri privind începerea anului școlar 2020-2021. Principalele măsuri luate în calcul pentru reîntoarcerea în condiții de siguranță a elevilor în bănci vizează portul obligatoriu al măștii de protecție în cazul copiilor cu vârste mai mari de 5 ani, dezinfectarea corectă a mâinilor, distanțarea de un metru între copii sau montarea de separatoare, realizarea de circuite de intrare-ieșire în școli. Triajul se va face acasă, însă nu se va mai completa controversata declarație pe propria răspundere despre care s-a tot vorbit până acum. Se va face un triaj și la școală, realizat de personal medical specializat, iar copiii care vor prezenta simptome specifice infectării cu COVID-19 vor fi trimiși într-o zonă de izolare. Nicio decizie nu se va însă lua fără acordul părinților.

Nelu Tătaru: „Am mers pe drumul spre o activitate cvasinormală. Am zis că ne permitem relaxări, dar cu norme ce trebuiau respectate. În iulie și august am avut o creștere de cazuri, așa că n-au mai fost măsuri de relaxare. De la 1 septembrie avem redeschiderea restaurantelor, cinematografelor și teatrelor. Dar cea mai importantă e reînceperea anului școlar.

Sunt aceleași precauții de până acum: distanțare, dezinfecție, portul măștii. Adaptarea acestora la fiecare unitate a impus un efort maxim în ultimele luni.

Am plecat de la premisa că procesul de învățământ, sistat aproape șase luni, trebuie să înceapă. Dacă aplicăm regulile, riscul de cazuri noi le vom putea acoperi tocmai prin respectare.

Pe 7 septembrie, INSP va face publică evaluarea epidemiologică la fiecare unitate administrativ-teritorială. Pe 10 septembrie, consiliile de administrație vor prezenta instituțiilor locale scenariul la care s-au hotărât să înceapă anul școlar. Libertatea acordată unităților de învățământ sub coordonarea autorităților locale e sub semnul descentralizării.

Nu va mai exista declarația pe proprie răspundere. Va exista un triaj observațional al părintelui. Copiii până în 5 ani nu vor purta mască”, a declarat Tătaru.

Articolul precedentAzi se deschid restaurantele, cinematografele și sălile de spectacol. Cluburile și discotecile din interior vor rămâne închise
Articolul următorRealitatea.net rămâne, și în august, în topul online-ului românesc. Locul 2, la nivel național. Realitateasportiva.net și-a consolidat poziția