Mai mulți profesori din județul Vaslui au participat la cursuri de perfecționare în Malta și Spania. Prezența la aceste cursuri se datorează proiectului ”Toți copiii sunt speciali”, implementat de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Vaslui, în calitate de coordonator al unui consorțiu alcătuit din 5 școli din județ.
În Malta, cursul „Technology Tools for Teaching Students with Dyslexia and other Special Needs” a fost organizat de Training Malta. Au participat, alături de 6 cadre didactice din școlile din consorțiu, 15 profesori din alte 5 țări europene: Grecia, Franța, Spania, Germania și România.
Activitățile au îmbinat armonios orele de asimilare de cunoștințe teoretice privind educația copiilor cu CES cu activități practice în care participanții au fost învățați să folosească instrumente tehnice în lucrul cu copiii cu diferite tipuri de dizabilități, precum și în lucrul cu copilul dislexic.
iDevelop Sevilla este furnizorul cursului “All children are special”, la care au participat cadre didactice din Italia, Germania, Polonia, Suedia și România. Consorțiul a fost reprezentat de alte 6 cadre didactice din școlile membre. Obiectivele cursului au vizat dezvoltarea și diversificarea strategiilor de lucru la nivelul clasei de elevi, identificarea unor noi modalități de integrare a elevilor cu dizabilități în colectivul clasei prin diminuare rezistenței la schimbare.
Cele două programe de formare au reprezentat oportunități de îmbunătățire a competențelor profesionale, de a intra în contact cu modele creative și inovatoare de predare, cu exemple de bune practici prin schimb de experiență cu furnizorii de educație din străinătate și cu participanți din diferite culturi.Obiectivele cursurilor au fost incitante și s-au pliat pe necesitățile de dezvoltare profesională și personală ale participanților.
Participanții din fiecare țară au avut posibilitatea de a prezenta și promova valorile culturale proprii și particularitățile sistemului educațional, iar beneficiile activității de formare s-au realizat pe mai multe planuri: posibilitatea de a participa la cursuri de formare într-un cadru european; schimbul de idei și bune practici care au ajutat la diversificarea metodelor de lucru, de organizare și promovare a imaginii instituțiilor din care fac parte cadrele didactice; cunoașterea culturii și sistemului de învățământ al altor țări; familiarizarea cu noutăți din domeniul de specialitate; perfecționarea unei limbi străine; stabilirea de relații de colaborare cu participanții la curs.
Impactul pozitiv asupra participanților la cursuri s-a reflectat în dezvoltarea individuală din punct de vedere profesional și social, aspect care influențează favorabil activitatea școlilor din consorțiu.