PS Ignatie, episcopul Hușilor

Ziua de 1 septembrie a fost pentru locuitorii Comunei Bilbor, din judeţul Harghita, una cu totul deosebită. Fiii satului, peste 350 de oameni care au dus peste graniţele judeţului, şi chiar ale ţării, renumele bun al acestei aşezări, au fost sărbătoriţi.

Invitatul special al acestui eveniment a fost Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, originar de pe aceste meleaguri, şi cel care poartă în construcţia sa interioară autenticitatea izvorâtă din această zonă binecuvântată de Dumnezeu.

Ziua a început prin oficierea slujbei de Te Deum în biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Bilbor. La final, Preasfinţia Sa a adresat câteva cuvinte celor prezenţi la acest moment de sărbătoare: ”Toți cei care suntem fiii satului, ne-am început existența noastră spirituală de aici, din biserică, toți am fost botezați aici. Nu putea fi un început mai potrivit al întâlnirii noastre, decât cerând de la Dumnezeu acea brumă de liniște, de care avem atâta nevoie, mai ales în această lume foarte tulburată. Avem nevoie de momente de zăbavă, este minunat că în biserică deschidem antenele sufletului și le conectăm la ceea ce este frumos. Avem nevoie de această decantare sufletească, ca să putem să ne bucurăm de lumina pe care Dumnezeu a așezat-o în fiecare dintre noi. Astăzi, în lumea aceasta în care se relativizează totul, în care valorile noastre se transformă în opțiuni, este foarte important să plonjăm spiritual în valorile Evangheliei. Așa putem să ținem cu tenacitate, cu foarte multă dârzenie, la valorile care ne definesc ca oameni, ca persoane unice și, desigur, ca neam”.

A urmat apoi vizitarea bisericii de lemn din cimitirul satului, monument istoric din secolul al XVIII-lea, edificat exclusiv din lemn, ce străjuieşte la căpătâiul atâtor generaţii de oameni ce s-au perindat prin aceste locuri.

La Căminul cultural din localitate a avut loc decernarea titlului de Cetăţean de onoare al comunei Bilbor, Preasfinţitului Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, în prezenţa autorităţilor judeţene şi locale şi a fiilor satului.

De asemenea, a fost lansată cartea „Satul meu”, de Octavian C. Tăslăuanu, scriitor şi om politic român din perioada interbelică, originar din Bilbor.

Articolul precedentBronz la Cupa Tonus pentru LPS Vaslui
Articolul următorLocuri libere la clasele profesionale