Vasluiul se numără printre judeţele cu o rată scăzută a abandonului şcolar. În acest an, procentul celor care părăsesc de timpuriu școala este în ușoară scădere. Rata abandonului şcolar a fost la finele lunii septembrie 2019 de 1,64 la sută, în scădere cu 0,53 la sută față de 2018.
Mai exact, dintr-un total de 28.791 de elevi, au renunţat la cursuri 473. Cei mai mulți – peste 252 – provin din mediul rural.
”Rata abandonului de la ciclul liceal este de 9, 37 %. Un număr de 67 de elevi la nivelul întregului județ, din care 53 băieți și 14 fete, au abandonat școala. În mediul urban, rata abandonului pentru acest ciclu de învățământ este de 9,37% și 4,62% în mediul rural. Rata abandonului de la învăţământul profesional este de 9,10%. Un număr de 123 de elevi la nivelul întregului judeţ, din care 64 băieţi şi 59 fete, au abandonat școala. În mediul urban, rata abandonului pentru acest ciclu de învăţământ este de 9,47% și 7,20% în mediul rural”, se arată într-un studiu întocmit de Centrul Județean de Asistență și Resurse Educaționale (CJRAE) Vaslui.
Cei mai importanţi factori care duc la abandonul şcolar sunt: elevul şi familia sa, comunitatea şi şcoala. În prima categorie intră dificultăţile materiale, modelul educaţional oferit de părinţi şi de fraţi, dezorganizarea familiei, implicarea în activităţi aflate la limita legii, intrarea pe piaţa muncii, încrederea scăzută în educaţie şi migraţia circulatorie.
“Repetenţia reprezintă cea mai frecventă cauză generatoare de abandon şcolar. Rigiditatea ritmurilor de învăţare, programele prea încărcate, stilurile educaţionale deficitare, precum şi lipsa de motivaţie a elevilor, duc la eşec şcolar şi, în final, la abandonarea studiilor. Situaţia materială precară reprezintă o cauză des întâlnită în situaţiile de abandon şcolar. Disponibilităţile financiare reduse ale multor familii nu pot susţine şcolarizarea şi crearea unor condiții necesare studiilor de lungă durată. De asemenea, cauzele de natură socio-familială sunt foarte des menţionate: plecarea părinţilor în străinătate, lipsa de implicare a familiei, familia dezorganizată etc. O categorie aparte a judeţului nostru o reprezintă copiii ai căror părinţi au plecat să lucreze în străinătate. Se remarcă faptul că un procent semnificativ din cazurile de abandon înregistrate se datorează acestui fenomen. O altă cauză menţionată de către conducerile unităţilor şcolare o reprezintă lipsa de implicare a familiei în viaţă şcolară. Neexistenţa unui parteneriat real între familie şi şcoală poate duce la situaţii de abandon şcolar. Părinţii nu acordă importanţa cuvenită şcolii, nu manifestă interes pentru studiile copiilor, nu sunt preocupaţi de formarea lor socio-profesională”, a declarat Daniela Laic, directorul CJRAE Vaslui.
În evidenţele instituției se regăsesc şi 312 de copii neşcolarizaţi, în creștere față de anul trecut, când erau înregistrați doar 277 de neșcolarizați.