Vasluiul se numără printre județele cu o rată scăzută a abandonului școlar. Cu toate acestea, procentul celor care părăsesc de timpuriu școala este în ușoară creștere.

Rata abandonului școlar a fost la finele lunii septembrie 2018 de 2,17 la sută, în creștere cu 0,76 la sută față de septembrie 2017.

În acest an, 5.866 de elevi se află în situație de risc de abandon școlar, cu jumătate mai mulți față de anul trecut. Cei mai mulți abandonează școala din cauza situației economice precare a familiei (3.210 elevi).

Peste 540 de elevi riscă să renunțe la școală din cauza rezultatelor școlare slabe.
Alți 385 de elevi sunt predispuși la abandon din cauza modelului educațional oferit de părinți și de frați, dezorganizarea familiei sau implicarea în activități aflate la limita legii.
“Cele mai multe cauze ale abandonului școlar sunt legate de familiile dezorganizate, care au condiții materiale precare și un nivel de trai scăzut. Mai intervine și lipsa interesului pentru școală atât din partea părinților, cât și din partea copiilor, dar și influența grupului de prieteni cu vârste mai mari”, a declarat Gabriela Plăcintă, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui.
Unitățile cu rata cea mai mare de abandon sunt liceele, cu un procent de 9,79 la sută. La gimnaziu, rata abandonului este de 2,66 la sută. Cea mai mică rată a abandonului școlar se întâlnește la ciclul primar, 1,02 la sută.

Articolul precedentTrei dintre bătăușii pădurarului reținuți
Articolul următorSpălătoriile auto din județ luate în vizor de inspectorii ITM