Constituirea culoarului umanitar de la Mariupol a eșuat parțial, în ciuda acordului dintre Rusia și Ucraina. 80% din teritoriul regiunii Luhansk se află sub controlul Rusiei, anunță un guvernator regional. Ucraina propune, însă, Rusiei negocieri directe, chiar la Mariupol, pentru salvarea miilor de civili şi a militarilor asediaţi în oraş.

 

UPDATE 7:00 – Rușii continuă atacul asupra uzinei din Mariupol

Forţele ruse continuă atacul asupra fabricii de oţel din Mariupol şi au capturat parţial două oraşe cheie din prima linie din est, Rubijne şi Popasna, afirmă un think tank de top al apărării din SUA, citat de BBC. Nu s-au făcut încă progrese teritoriale majore, a adăugat acesta, dar trupele ruse continuă să atace în regiunile populate Harkiv şi Herson, mai spune sursa citată.

 

UPDATE 6:30. Ucraina propune Rusiei negocieri la Mariupol

Ucraina a propus Rusiei o „sesiune specială de negocieri” la Mariupol, oraşul-port asediat de la Marea Azov, pentru a salva „civili şi militari”, informează The Guardian.

 

„Suntem pregătiţi să organizăm o sesiune specială de negocieri la Mariupol. Pentru a-i salva pe băieţii noştri, (batalionul) Azov, soldaţi, civili, copii, vii şi răniţi. Pe toată lumea”, a scris pe contul său de Twitter Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Unităţile militare ruse controlează în prezent 80% din regiunea Lugansk aflată în estul Ucrainei, a declarat, pe Telegram, miercuri seara, guvernatorul regional Serhii Haidai.

El a spus că Rubijne şi Popasna din regiunea Lugansk sunt „parţial” sub controlul Rusiei. Sunt lupte intense de săptămâni întregi. De asemenea, bombardamentele s-au înmulţit aici, a adăugat Haidai.

Un înalt oficial de la Kiev a acuzat Comitetul Internațional al Crucii Roșii că lucrează „concertat” cu Rusia în Ucraina, acuzație pe care organizația a negat-o. Avocatul Poporului, Lyudmyla Denisova, a criticat anunțul făcut luna trecută de Crucea Roșie cum că ar urma să deschidă o filială în regiunea Rostov, din sudul Rusiei, pentru a ajuta refugiații ucraineni. Aceștia au fost între timp deportați forțat în Rusia.

Articolul precedentCine a câștigat dezbaterea prezidențială dintre Macron și Le Pen – Învingătorul a cucerit 59% dintre votanți
Articolul următorPreviziune sumbră de la BNR după anunțul FMI: România, în recesiune. Nu vom ieși din criză nici în 2023