În cursul zilei de miercuri, 10 februarie a.c., poliţiştii de investigare a criminalităţii economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui au desfăşurat activităţi pentru prevenirea şi combaterea faptelor şi a altor fapte cu impact negativ asupra siguranţei cetăţeanului.

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au derulat o acţiune pe raza municipiilor Vaslui, Bârlad şi Huşi, precum şi în comunele arondate. Aceasta a avut ca scop prevenirea, descoperirea şi combaterea faptelor ilicite de comerţ, dar şi a altor fapte cu impact negativ asupra siguranţei cetăţeanului, prin efectuarea de controale la agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în sfera alimentaţiei publice.

Acţiunile au vizat şi contracararea fenomenelor cu consecinţe păgubitoare asupra bugetului de stat (evaziune fiscală, nedeclararea veniturilor şi lipsa evidenţierii acestora cu ajutorul caselor de marcat), precum şi verificarea modului în care sunt respectate prevederile stabilite prin cadrul legislativ aplicabil pe timpul stării de alertă pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Cu ocazia activităţilor desfăşurate, au fost verificaţi peste 60 de agenţi economici şi au fost legitimate peste 80 de persoane.

A fost constatată săvârşirea a 4 infracţiuni (2 infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute de Legea 241/2005 privind combaterea evaziunii fiscale, 1 infracţiune de contrabandă prevăzută de Legea 86/2006 privind Codul vamal al României şi 1 infracţiune de înşelăciune prevăzută de art. 244 din Codul penal).
Totodată, au fost aplicate şi 23 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 27.500 de lei. Dintre acestea, 17 au fost aplicate pentru abateri prevăzute şi sancţionate de O.U.G. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, 3 au fost aplicate pentre încălcarea prevederilor Legea 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe şi 3 au fost aplicate pentru abateri prevăzute de alte acte normative.

Mai mult, au fost confiscaţi peste 2.700 de lei, precum şi bunuri (ţigarete) care erau comercializate fără documente legale de provenienţă.

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Vaslui vor continua desfăşurarea de acţiuni specifice pe raza întregului judeţ, în vederea prevenirii şi combaterii activităţilor ilicite şi încălcării legislaţiei, în toate domeniile, în scopul asigurării unui climat optim de ordine, linişte, siguranţă şi legalitate a mediului de afaceri, cu preponderenţă în locurile şi mediile semnalate cu risc ridicat de comitere a faptelor de evaziune fiscală.

Sursa: Realitatea de Vaslui

Articolul precedentAflă cum poți deveni polițist de frontieră
Articolul următorTop 10 cele mai frecvente întrebări despre vaccinare și vaccinul anti-COVID