Specialiștii spun cât de sigur este să reutilizezi sticlele de plastic. În fiecare minut se cumpără aproximativ un milion de sticle de plastic, ceea ce generează cantități uriașe de deșeuri. Din nefericire, acestea nu ajung mereu în coșurile de gunoi și plutesc în lacuri, mări și oceane.

Cât de sigur este să reutilizezi sticlele de plastic

De-a lungul timpului, s-a mers pe principiul reducerii cantităților de deșeuri din întreaga lume, contribuind cu gesturi mici. Chiar și consumul de cafea poate fi realizat într-o manieră eco-friendly. De asemenea, programe naționale de reciclare, campanii și branduri din întreaga lume au încercat să limiteze amprenta colectivă de carbon. De aceea, mulți consumatori aleg să refolosească, adesea, sticlele de plastic pentru apă. Însă, cât de sigur este să reutilizezi sticlele de plastic?

Sticlele de plastic au fost concepute pentru a fi folosite o singură dată. De aceea, s-ar putea să ai câteva semne de întrebare în raport cu sănătatea ta. Un studiu realizat cu ajutorul a opt experți din domeniul sănătății a pus problema reutilizării sticlelor de plastic. Răspunsul la întrebarea „Este sigur să reutilizăm sticlele de apă din plastic?”, experții au răspuns în proporție de 75% „probabil”, potrivit Science Alert.

Din ce sunt făcute sticlele de apă

Materialul din care sunt confecționate sticlele de apă din plastic variază, dar majoritatea sticlelor de unică folosință sunt fabricate din PET – polietilen tereftalat. Acesta este un plastic transparent, ușor, utilizat pentru ambalarea multor alimente sau băuturi.

De fapt, polietilen tereftalat este denumirea chimică a poliesterului. Specialiștii asigură că PET-ul nu conține substanțe chimice îngrijorătoare. Totuși, în compoziția acestui plastic se află o substanță numită antimoniu.

Pentru a înțelege cât de sigur este să reutilizezi sticlele de plastic s-a constatat că antimoniul se scurge din sticlele de plastic în lichidul din interior atunci când sunt expuse la căldură. Spre exemplu, în cazul în care îți lași sticla de apă la soare, în mașină, fii sigură că va fi contaminată cu antimoniu. Așadar, nu este indicat să îți lași sticla de plastic la soare pentru a încălzi conținutul din interior.

Cu toate acestea, dacă vrei să abordezi un stil de viață ecologic, ar fi de preferat să nu refolosești sticlele de plastic, pentru a te asigura că nu-ți pui în pericol sănătatea. Experții susțin că este important să conștientizezi existența microplasticelor din interiorul sticlelor de apă potabilă.

Dr. Umar Abdulmutalib de la Universitatea din Surrey consideră că: „Sticlele de plastic care au fost refolosite ar putea conține mai multe microplastice în comparație cu cele folosite o singură dată”.

Impactul sticlelor de plastic asupra sănătății

Mai multe articole susțin că reutilizarea sticlelor din plastic pot duce la apariția diferitelor tipuri de cancer, din cauza substanțelor chimice din PET-uri. Totuși, în cazul sticlelor pentru apă îmbuteliată nu au fost găsite substanțe periculoase pentru organism precum BPA.  Această substanță poate perturba sistemul endocrin și metabolismul. Așadar, în cazul PET-urilor, nu este nevoie să te îngrijorezi, spun experții.

Articolul precedentA ajuns cu autocisterna în curtea unei gospodării. Ce au mai descoperit pompierii ajunși la fața locului
Articolul următorTu reciclezi uleiul din bucătărie? Iată cum poți s-o faci