După Paște, urmează Săptămâna Neagră. În lunea de după Săptămâna Luminată se sărbătorește Paștele Blajinilor, numit și Lunea Morţilor, Paştele Morţilor, Paştele Mic, Paştele Rohmanilor sau Mătcălăul. În folclor, blajinii mai sunt cunoscuți și sub numele de rohmani.

Sărbătoarea are mare legătură cu cei morți, pentru că tradiția spune că este Paștele celor care nu mai siunt printre noi și au murit fie ei pregătiți — spovediți, împărtășiți și cu lumânare — sau nepregătiți.

Superstițiile sau credințele ancestrale ale poporului spuneau că tot ce va naște în Săptămâna Neagră nu va trăi. Mai mult, viermii de mătase înviați acum mor.

 

În Săptămâna Neagră, rudele mortului trebuie să țină post, altfel oamenilor morți fără lumânare le este rău pe cealaltă lume. Prin alte zone, această săptămână se ținea deoarece exista credința că, murind un om în această săptămână, merge în iad.

Alte tradiții spune că acelora care mor în această săptămână nu li se face pomană, deoarece, fiind în Săptămâna Neagră, sufletele morților nu o văd. Bâtrănii credeau că nu se făceau pomeni deoarece s-ar face colacii negri. În alte zone ale țării, există superstiția potrivit căreia cine moare în această săptămână înnegrește.

 

Paştele Blajilor sau Paştele Morţilor se ţine în lunea de după Duminica Luminată, la o săptămână şi o zi după Învierea Domnului. Se spune că femeile merg luni la cimitir, depun ofrande pe morminte, bocesc morții, împart pomeni, întind mese festive în cimitir, lângă biserică sau la iarbă verde, totul în amintirea celor morți.

Blajinii ar fi oamenii de demult, care nu țineau cont de noțiunea timpului și sărbătoreau Paștele întârziat. Se spune că ei află de sărbătoare luni, după ce oamenii merg și aruncă pe apă cojile ouălor ciocnite de Paștele ortodox.

Ce să nu faci de Paștele Morților

Nu ai voie sa coși, să speli haine și nici să bați covoare, pentru că zgomotul astfel produs îi poate speria pe blajinii care se întorc în această zi specială de pe lumea cealaltă pentru a se ruga și a ține post pentru cei vii. Ce ai voie să faci este să pui găinile la clocit, pentru că așa vor ieși puii frumoși și sănătoși.

Se spune că, în anumite zone ale țării, preoții citesc pomelnice cu numele celor morți și femeile duc la biserică bucate pe care slujitorii Domnului se sfințesc, după care sunt împărțite celor nevoiași.

De asemenea, nu ai voie să îi vorbești de rău pe cei care s-au dus, chiar dacă nu ai fost în relații tocmai bune cu aceștia, pentru că morții bârfiți pot face necazuri în casele oamenilor. Se spune că morții pot da foc grajdurilor, ucid animalele din ogradă și provoacă multe rele.

Articolul precedentAutoturism căutat de autoritățile din Danemarca, descoperit la Albița
Articolul următorPeste 150 de șoferi controlați în weekend de polițiști